Vattna Tomat

Vattna tomat några cm från stammen med mycket vatten när jorden är torr för att uppmana rötterna att sprida sig. Tomatens rötter behöver luft och rum att växa, så undvik för mycket vatten speciellt mot hösten för att inte spräcka tomaterna. Utomhustomater vattnas på morgonen, inte inför natten.

vattna tomat

Tid som behövs: 5 timmar.

Så gör du för att vattna tomat:

 1. Känn om Torrt

  Tomat behöver vattna olika mycket beroende på vilken fas de befinner sig i. Till en början, när plantan växer under exmpelvis förkultivering, behöver jorden hållas fuktig, utan att torka ut. Senare när plantan etablerat kommer behöet av vatten att öka, och vara som stört när tomaterna visar sig. Fram tills att tomaterna börjar visa dig klara tomaten torka, men för bäst skörd bör hålla planteringsjorden fuktig för att inte orsaka att tomater spricker genom att dricka för mycket vatten för snabbt efter period av torka.

 2. Undersök

  När vi vattnar är också ett tillfälle att tillsätta näring. En torkat planta är känsligare för näring, än motsvarande som stått i fuktig jord. Därför bör vi vara försikta med att tillsätta näring efter period av torka. Vilket tillskott av näring just dina tomat beror på symptom; exemeplvis dålig skörd, svag planta, gula blad etc.

 3. Rotbevattna underifrån på morgonen

  Tomater är utsatta för diverse sjukdomar och angrepp av skadedjur. Anledningen beror främst på bakteriebildning i samband med bevattning. Bekterier bildas oftast på bladet, när vi vattnar tomaten. Därför bör vi unvika att vattna plantan – speciellt på eftermiddagen för att låta allt torka inför natten. Annars är svamppildning ett faktum!

 4. Dränera

  Det är viktigt att vi håller ett extra öga på vattennivåerna i planteringsjorden – speciellt de närmaste 30 minuterna efter bevattningen. Anledningen är för att vi vill undvika att rötterna står i vatten för länge. Det leder till att rötter börjar ruttna, men minskar också upptaget mineraler, eftersom att syretillförsel stryps. För att lära oss att vattna tomat bättre, ska vi anpassa vattningen – så att inga pölar förblir runt om plantan 30 minuter efter bevattning.

När ska jag vattna tomater – morgon eller kväll?

Genrellt sett bör alla växter vattnas under morgontimmarna – så även tomat.

En fördel med att varnna på morgonen är att plantan hinner torka snabbare under dagen för att minska angrepp (svamp och skadedjur) som föredrar en fuktig planta.

Övervattna tomat – kan jag vattna tomat för mycket?

Vattna tomat för ofta tenderar att bladen på tomatplantan vissnar, får en gulare nyans och faller av helt.

Dessutom brukar topparna av plantan bli mörka. Att vattna för mycket ger snarlika symptom som att vattna för lite.

Hur vattnar jag tomat – bortrest på semester?

Det finns flera varienter på självbevattning som är relevanta för dig som vill vattna tomat under semestern.

Några finns att köpa, men också att skapa själv med petflaskor.

Ställ gärna alla krukor nära varandra i skyggit läge (om inomhus). De bildar sig ett eget mikroklimat och hindrar vatten från att avdunstna.

Läs även om att vattna med petflaske längr ner på sidan.

Hur ofta ska jag vattna tomater?

Hur ofta du behöver vattna dina tomatplantor varierar enotm beroende på hur de är planterade.

Tomat i kruka behöver i regel vattnas oftare än tomat i pallkrage. planteringsjordens förmåga att behålla fukt är avgörande. Tomat i växthus behöver också vattnas oftare.

Täck jorden omkring plantan med kompost eller gräs för att behöva vattna mindre ofta.

Behöver jag vattna tomat varje dag?

Du behöver inte vattna tomat varje dag. Tomat föredrar att vattnas djupt så att även de djupare rötter får fylla depoerna.

Vattning sker olika ofta beroende på hur du planterat tomaten (kruka, växhus, hink, pallkrage etc).

Men generellt klarar sig tomat i 3 dagar, om du vattnar så att jorden 30 cm under marknivå blir ordentligt fuktig.

Vattna tomat i kruka, hink och växthus?

Kruka

Vi behöver vattna tomat i kruka oftare än om tomatsplantan befinner sig i marken.

Tomater som står i större krukor behöver vattnas mindre ofta – eftersom att jorden i krukan kan hålla fuktigare än längre dit utan att avdunsta.

Växthus

Vattna tomater i växthus för överlägset bäst resultat. Värmen och fuktigheten är precis vad tomatplantan behöver.

Tomat behöver vattnas olika mycket och ofta beroende på om den står i kruka, pallkrake eller direkt i marken. Undersök gärna hur snabbt vattnet avdustnar ca 10 cm under marknivå.

Hink

Odla tomat i hink och krupa ställer högre krav på odlaren – än att ha den utomhus i marken eller pallkrage.

Vattningen behöve ske oftare. Problemen gällande tomat i hink omfattar oftast näringsbrist, och ojämna fuktighetnivå över tid.

Tomatplantan växer alltså ur sina hink – om inte hinken är tillräckligt stor från början.

Hur ska man vattna tomat?

Underifrån

Det går utmärkt att vattna tomat underifrån om du odlar tomat med sådan möjlighet. Bevattning underifrån uppmuntrar rötterna att växa – vilket är viktigt.

Räkna dock inte att vattning underifrån löser alla problem. Näringen i jorden är absolut viktigaste.

Petflaska

Vattna tomat med petflaska är ett enkelt och smidigt sätt att hålla tomatplantan nöjd under semestertiden.

Petflaskan fungerar som vattenbhållare där toppen tryck ner med locket på (skruva två hål i locket). Skär bort botten och fyll på med vatten. Svårare än så det inte att vattna tomat med petflaska!

Ovanifrån

Unvik att vattna tomat på bladet speciellt under soligare dagar så vattenkristallerna kan första plantan.

Vattnekristallerna konsentrera värmen från solljuset och kan skada plantans blad, men ocskå tomaterna. Vattna istället vid roten.

Vad kan jag vattna tomat med?

Urin / kiss

Vattna tomater med utspädd urin och får över 4,2 gånger mer frukt. Det visar en studie om mänskligt urin som gödsel gjorde i Finland.

Genom att vattna tomater med urin tillgodoser du tomatplantan med viktiga mineraler som kväve, kalium och fosvat.

Det visar en studie gjord i finland. Rekomenderas utställning är 1 del urin och 10 delar vatten.

Nässelvatten

Nässelvatten är ett utmärkt källa till näring för flera plantor – dock inte optimal för exemeplvis tomat eller rosor.

Nässelvatten är rikt på järn som passar bättre till plantor med mycket blad – sallader, grönkål, mangold etc.

Gör ditt egna nässelvatten genom att lägga nässlor i en hink med vatten, gärna ute i solen. Redo efter 1 vecka – bäst efter 2!

Saltvatten / bräckvatten

Forskning visar att tomater som vattnas med saltvatten får – utöver mer intensiv smak – också en högre halt antioxidanter.

Späd ut saltvattnet med 10 delar vatten, för att få samma fördelar som forskarna. I områden med begränsat tillgång till vatten är detta ypperligt alternativ till vattning med sötvatten.

Bikarbonat

Generellt bör vi inte vattna tomat med bikarbonat – istället sprayar vi tomatplantan med bikarbonat.

Bikarbonat används för att skydd tomatplantan från divers svamp och avriga angrepp. Bikarbonat döda inte svamp, men förändrar ph-värdet och försvårar på så sätt att svamp får fäste på plantan.

Vattna Tomat med Näring

Kväve

Kväve har en övergripande funktion i tomatplantsna fotosyntes genom att göra föda (stärkelse) tillgängligt för växten. Dessutom är rötternas utveckling mycket beroende av knväve. Ett överskott på kväve för tomatplantan instabil och “ranglig”, medan brist orsakar gula blad.

Fosfor

Fosfor har också en betydande roll i utvecklingen av tomatplantas rötter, men också i utvecklingen av en stabilare planta överlag med stjälke som grund. Etableringen av tomater påskyndas med en hög mängd tillgänglig fosfor.

Kalium

Kalium har en betydande påverkan på tomatplantans effektivitet – främst baserat på användningen av tillgängligt vatten. Kalum ökar upptaget av CO2 och minskar däröfr behovet av stomiöppning för inandning. – som också släpper ut vatten. Kaslium är också bra för immunförsvar, transport av socker och i produktion av växtprotein.

Kalsium

Kalcium stärker tomatplantans celler, och påverkar den generella tillväxten genom celldelning. Brist på kalsum visar dig genom gula blad – som oftast inte går att lösa med bevattning. Kalsium förflyttar sig inte inom blandan, spom andra mineraler. Kalsiumbrist leder till ett kort, tätt men skört rotsystem med smala rötter.

Magnesium

Magnesium påverkar tomatplantans tillgång på klorofyll, men är också en nödvädnighet för uppdaget av andra viktiga mineraler. Mineralen förflyttas genom plantan, eventuellt brist visar sig i älde blad förs. Brist på magnesium kan visa sig genom gula blad, vars vener forfarande är intensivt gröna.

Fosfor

Förutom att vara en viktig mineral för god fotosyntes, så har fosfor en betydande påverkan på tomatplanans metabolism – dvs övergripande funktion, och förflyttningn av mineraler, aktivering av diverse ensymer och produtkion av växtprotein och essentiellt oljor.


Utöver att vattna tomat
 • Tomat klarar allt innan frost, men tomaterna behöve värme och mycket solljus för att växa (ca 20 grader).
 • Gödsla jorden du vattnar dina tomater i med näringsvatten gjord på exempelvis nässlor eller hönspellets.
 • Kalium och fosfor är vad tomaten behöver!
Problem med tomat

Undvik att odla tomater närheten av potatis. Svam mögel och mjölldag kan sprida sig till tomatplantan. Annars är vita flygare och löss tomatspecifik problem att hantera diverse bekämpningsmedel. Orsaker är oftast för kväverik jord eller gödsel.

Lämna en kommentar