Vattna Timjan

Vattna timjan inna jorden hunnit torka ut helt, men inte förens den är avsevärt mycket torrare än när du första vattnade. Det tenderar att ske var 3:e dag beroende på läge. Mer sol och värme, torkar ut orden snabbare pga av evaporering och fotosyntes. Undvik att örterna står i vatten eftersoma att rottsystemet kan ruttna. Vattna riktigt och dränera efteråt!

Så gör du för att vattna timjan:

 1. Plantera om till större kruka

  Den timjan vi köper i affär går utmärkt att fortsätta odla förutsatt att vi planterar om krukan. Anledningen beror främst på att rötter utgör majoriteten av allt som finns i de små svarta plastkrukor. För att timjan ska forsätta växte behöver nya jord, men och mer plats, eftersom att rötternas tillväxt inte avtar. Se till att välaj en kruka med god dränering. Tillsätta gärna sten eller lekakulor i botten.

 2. Känn om torrt

  En timjan som inte är torr behöver inte vattnas. Det enklaste sättet är avgöra om vi behöver vattna timjan eller inte, är att känna på jorden med ett finger. Upplever vi att jorden är frasig, så kan vi behöver vattna – men inte nödvädnigtvis. En torr ytan behöver inte innebära att hela kruka är torr. Ett bättre sätt är att pressa lite lätt på jorden. Om jorden har spänst kvar, så finns även vatten kvar – annars känns jorden stum.

 3. Vattna efter läge

  Timjan mår bäst av att att stå i solljus, men överlever även i skugga. Vill du odla timjan behöver den stå och vattnas i solen. Anlednignen beror mängden fotosytes som förekommer i sol – kontra skugga. Mer Fotosyntes, betyder mer tillväxt och större behov av vatten. En timjan i skugga behöver därför mindre vatten, och kommer att producera mindre nya blad.

 4. Vattna långsamt

  Beroende på hur din timjan står planteras – dvs vilken jord – så behöver den vattnas olika. En jord som tenderar att torka ut snabbt behöver längre tid att absorbera vatten. Torr jord stöter under vatten, som istället för att absorbera av rötterna, rinner ut ur dräneringshålet. Av den anledningen bör vi ge våra örter tid att suga åt sig fukt. Det går bra att exempelvis ställa örten i en balja med vatten. När joden på ytan är fuktig så är bevattningn avklarad!

 5. Dränera

  Jord kan bli väligt ihållande blöt längst ner i våra krukor. Det behöver inte vara ett problem, om inte rötterna hunnit ner dit ännu. Men annars orsakar fuktig jord att rötterna börjar ruttna. Det innebär, för din timjan, att tillväxten kommer att avta och sakt försvinna helt. Rötter som ruttna tenderar att inte sluta ruttna. Torka kan hjälpa, men inte en garanti.

Hur ofta behöver jag vattna Timjan?

Timjan behöver vattnas i sådan utsträckning att jorden i krukan aldrig hinner torka ut. Hur ofta vi behöver vattna varier beroende på läge, tillänligt solljus och temeperatur. Solljuset ökar mängden fotosyntes vår timjan går igenom, och påverkar på så sätt behövet av vatten. Medan temperatur gör att vattnet i krukan enklare evaporerar istälellt för att absorberas av rötterna. I regel behöver vi vattna timjan var 3:e dag, men som sagt – det varierar, speciellt mellan orstiderna sommar och vintertid.

Ska man vattna timjan med näring?

Nej, men det skadar inte. Anledningen till varför vi tenderar att undvika att ge extra näring till örter generellt – beror på att jorden ofta innehåller allt nödvändigt. Örterna är små, och behöve väldigt lite näring för att växa. Extra näring påskyndar etableringsprocessen men kompromiss på smak när vår timjan växt till sig. Smakerna hänger inte med i tillväxten. En timjan kan bli lite mer vattning med andra ord.

När ska man vattan timjan?

Man ska vattna timjan innan jorden hunnit torka ut helt. Jorden måste hinna bli avsevärt mycket torrar än när vi först vattnande den – men inte så torr att den bli frasig. En metod är att press lite lätt på jorden – för att leta efter spänst. En sådan jord har fukt kvar, medan en stumjord är torr. Vi kan också identfiera torka genom att titta på kanterna av krukan. Joren tenderar nämnligen att krympa och släppa från kanterna.

Varför ODla egen timjan

 • Timjan har visat sig vara användbar inom flera områden. Alltifrån att hantera dålig andedräckt, motverka håravfall till att göja imunförsvar och sänka blodtryck.
 • Timjan innehåller bland annat apigenin, naringenin, luteolin och tymonin. Som alla visat ha viss positiv inverkan på alltifrån diabetes, hjärt – och kärlsjukdomar, demens
 • Studier har också visat att timjan motverka utveckling av svamp, och genom dess höga innehåll av Mangan, i kombination med övriga flavanoider, är en potent antioxidant.
 • Effektiv mot hosta, men också att stärka imunförsvaret pga dess höga värden av vitamin C.
 • Örten kan med fördel användas i hemmagjord hudkräm för att hantera diverse hudproblem, som exempelvis acne.
 • Timjan visat sig fungera som decinfektionsmedel och visat påsotiv inverkan på bekämning av diverse skadedjur och pest.

Lämna en kommentar