Vattna Potatis i Pallkrage

vattna potatis i pallkrage

I vissa fall behöver vi inte vattna potatis i pallkrage alls. Med hjälp av kompost och nederbörd har potatis klarat av att växa helt utan kontinuerligt bevattning. Därekommet rekomenderar en ordentlig bevattning vid sådd.

Tror du mig inte? Scrolla längst ner för länk till video!

  1. Känn om torrt

  2. Rensa

  3. Inspektera

  4. Rotbevattna

  5. Observera

  6. Klart!

Så växer potatis i pallkrage

Vi vattnar potatis med anledningen av att fukt möjliggöra transport av näringsämnen till rötterna från planteringsjorden.

Så växer potatis när vi vattnar
Så växer potatis när vi vattnar!

Behöver man vattna potatis i Pallkrage?

Ja, men mängden vatten kan varierar ordentligt – och förtjänar därför en något utförligare förklaring. Allt beror på hur du planterat potatisen. Traditionellt sett behöver behöver vi vattna potatis i pallkrage. Med traditionellt menar jag,att potatisen åker ner i jorden – och täcks med planteringsjord. Men andra metoder förekommer också, som kräver att vib ehöver vattna betydligt mindre.

Det förekommer andra odlingsmetoder, som kallas “no-dig” – som innebär att potatis egentligen planteras övanför marknivå. I vissa fall av denna typ av potatisodling har kompost av gräs och hö visat sig ersätta majoriteten av bevattningen. Kompost, av exempelvis gräs eller hö, hjälper jorden att bevara fukt – avsevärt bättre än utan. Det innebär att potatisen i exmeplevis en pallkrage knapp behöver vattnas – utöver en ordentlig vattning i början – och enstaka tillfällen av nederbörd.

Kan jag vattna likadant? Ett potaisland i pallkrage är defakto en “no-dig” odling eftersom att alla planteringsjord vi tillför hamnar ovanför marknivå. Det går ypperligt bra att täcka potatisen rikligt med kompost – och därigenom behöva vattna betydligt mindre. Det sparar inte bara tid, utan också på vattenförbrukningen.

Potatis på Vår & Sommar

Vi behöver vattna potatis olika beroende på årstid, men också beroende på hur plantan utvecklats – dvs mognad. Potatis som växter, men gröna och fin blad behöver inte vattnas mer än vanligt – även om temeraturen och klimatet är torrt.

På våren tenderar potatis att behöva mindre vatten, eftersom att klimatet är fuktigare, och vattnen som avdustnar är mindre.

Nysådd potatis i pallkrage

Nysådd potatis är känsligare för torka än potatis med utvecklas planta. Det innebär att bör hålla ett extra öga på att planteringsjorden inte torkar ut – men heller inte svämmar över.

För mycket vatten orsakar att potatisens rötter börjar ruttna. Då kommer plantan att sluta växa eftersom att näringsupptaget från rötterna uteblir!

Vanliga frågor om att Vattna Potatis

Kan man vattna potatis för lite?

Potatis som fått för lite vatten tenderar att inte bli lika “runda och fina”. Att negelgera missformade grönsaker, inklusive potatis, är en enormt bidragande faktor till vårt matsvinn. Det är nämnligen inget fel på potatis som vissa skavanker – samma gäller övriga grönsaker. Men eftersom att de inte “ser ut som vanligt” blir vi misstänksamma och väljer någon “normal potatis” istället.

När ska man vattna potatis?

Vi behöver vattna potatis när jorden känns torr – men hur torr? Ett vanliga knep är att sticka ner pekfingret hela vägen ner till knogarna. I de fall orden lätt faller av från fingret anses potatisen behöva vatten. När vi ska vattna potatis har alltså ingenting att göra med ett ventuellt schema – eftersom att klimatet påverkar hur snabbt jorden torkar ut.

Hur ofta ska man vattna potatis i pallkrage?

Potatis i pallkrage vattnas i regel var 4-5:e dag med ordentlig rotbevattning. Anledningen till varför potatis inte vattnas oftare beror på att fuktiheten i jorden bevara bättre, längre ner – där potatisen gror. Hur ofta du behöver vattna potatis i pallkrage varier mycket beroende på jord. Lerig jord bevara fukt bättre, men är mindre bra för potatis – medan sandigare jord dräneras snabbare. Oavsett vilken jord du använder rekomenderas ett rikligt lager av kompost ovanpå potatisplantorna.

Hur mycket ska man vattna potatis i pallkrage?

Potatis behöver sk. rotbevattning. En sådan innebär att vi vattnar potatisen med mycket vatten – motsvarande ca 5 cm nederbörd. Hur mycket vatten det motsvarar i din odling beror på hur brett du sått din potatis, samt jordens förmåga att bevara fuktighet. Om du vill vattna mindre, och på så sätt effektivisera din vattenanvändning – kan du täcka planteringsjorden med kompost. Rikligt med kompost! Komposten hindrar vattnet från att avdunsta.

Vattna potatis med näring

Lämna en kommentar