Vattna Pelargon i Kruka – Inomhus & Utomhus

Vi behöver vattna pelargoner när planteringsjorden torkat ut, men inte blivigt snustorr. Det bör ske varannan dag, men oftare under sommaren – speciellt i soligt läge. Vattna genom sk. rotbevattning, så hela rotsystemet – men också jorden – bli ordentligt blöt. Dränera alltid efteråt. Undvik att pelargonen står i vatten – rötterna ruttnar och pelargonen dör.

Så gör du för att vattna pelargoner i kruka:

 1. Känn efter om tort

  Vänta tills att jorden blivit torr några centmeter under ytan, innan du vattnar. Planteringsjord kan fortfarande vara ordentligt fuktig under en torr yta. Stoppa ner ett finger och känn efter!

 2. Rotbevattna

  När vi vattnar pelargoner behöver vi vattna ordentligt – så att hela rotsystem får tillgång till vatten. Ställ under rinnande vatten tills att klart vatten börjar rinna ur dräneringen, alternativt ställa i balja tills att fukt visar sig på ytan.

 3. Dränera

  Det är helt avgörande för pelargonen att den dräneras från överflödigt vatten innan vi ställer tillbaka den på fat eller i dekorationskrukan. Rötters som står i vatten börjar ruttna och dör – vilket i sin tur gör att pelargonen dör

 4. Ställ tillbaka.

  När inget mer vatten droppar från dräneringshålet går det utmärkt att ställa tillbaka pelargonen på sin plats.

vattna pelargon i kruka
 • Engelska Pelargoner föredrar planteringsjord med jämnar fuktighetnivå.
 • Stjärnbelargoner och Doftpelargoner föredrar en jord som torkar ut mer mellan bevattning.

Hur ska man vattna Pelargon?

Vi behöver vattna pelargoner ordentligt när vi vattnar, genom sk. rotbevattning. Det innebär i korthet att dränka jorden ca 30 sekunder för att sedan låta vattnet dränera från krukan helt – innan vi ställer tillbaka den på fat eller i dekorationskrukan.

Hur ofta ska man vattna Pelargoner?

Hur ofta vi behöver vattna pelargoner varier beroende på årstid, men också klimatet innanför krukans väggar spelar stor roll. Men vi ska undvika att låta planteringsjorden torka ut helt mellan bevattning.

En stekhet sommar ställer större krav på att vi vattna perlagoner ofta och regelbundet. Även om pelargonen inte står i solen, så orsakar varmare temeperatur att större mängd vatten evaborerar.

I regel bör vi vattna pelargon varannan dag, förutom under högsommarvärme då pelargoner kan behöva vattnas varje dag beroende på läge.

De flesta pelargoner behöver lika mycket vatten, däremot påverkas behovet av vatten något baserat på hur pelargonen är planterad.

Inomhus

inomhus är pelargoner enklare att vattna eftersoma att klimatet är nästintill oförändrat. Däremot kan pelargoner på fönsterbrädan varier något i behov av vatten baserat på mängden tillgängligt solljus. Man “kommer undan” me att vattna pelargoner utifrån ett bevattningschema inomhus.

Det är rekomenderat att alltid känna på planteringsjorden innan vi vattnar. Även om planteringsjorden är torr på toppen, kan fuktigheten fortfarande vara hög längre ner plant rötterna. Ett tips är att lyfta pl krukan, är den tyngre än vanligt? Då behöver vi troligen inte vattna ännu!

Utomhus

Hur vi behöver vattna perlargoner utomhus är svårt att svara på utan att veta klimatet perlagonen befinenr sig i. En pelargonen står under tak i exepelvis växthus kan vi behöver vattna något oftare pga av värmen, än vid mulligt och skuggit läge utan tak, som då tillåter regnvatten att nå rötterna.

Alla olika klimat utomhus är betydligt mer variende än inomhus. Därför behöver “lära oss” hur pelargonen reagerar, och att dess behov på vatten kommer att skiffa. Det är fördelaktigt att inte vattna pelargoner efter schema, och istället känna med fingret i jorden. Är jorden fuktig några centimeter ner? Ja, då vattnar vi!

Lerkruka

Pelargon planterad i lerkruka behöver mer vatten, än motsvarande planterad i plast. Det beror på att lerkrukor “svettas” ut vattnet, eftersom att leran är levande.

Plastkruka

Pelargoner planterad i svarta krukor tenderar också att behöva vattnas oftare, än de i ljusare krukor. Det beror på att svarta krukor blir avsevärt mycket varmare – och evaporerar mer av planteringsjordens vatten än övriga.

Hur mycket ska man vattna pelargoner?

Mängden vatten som behövs för att tillfredställa en perlargon varier beroende av flera faktorer som bla.:

Hur länge sen vi vattnade pelargonen senste. En pelargon som aldrig blivit ordentligt bevattnat behöver mer vatten för att “hinna ikapp” och fylla på depoerna. Efter en sådan rotbevattning kommer pelargonen att behöva mindre vatten vid nästkommande tillfällen.

Hur stor behållare pelargonen står planterad i. Pelargoner som står planterade i större krukor, antingen på höjden eller bredden behöver mer vatten än motsvarande i små behållare. Anlednigen är därför att även jorden vill ta del av vattnet – ju mer planteringsjord, desto mindre vatten samlas omkring rötterna.

Vilken årstid vi beginner oss i. Sommartid behöver samtliga pelargoner mer vatten än under vår och höst. Det gäller även pelarmgoner som står planterade i skugga – trots att de bör stå i halvsoligt läge.

Kan man vattna pelargon för mycket?

Nej, det går inte att vattna pelargoner för mycket – så länge perlargonen står i en kruka med dränering, och att vi låter planteringsjorden droppa färdigt innan vi placerar tillbaka krukan på sin plats.

Det är fördelaktigt att vattna pelargoner “för mycket” – eftersom att det säkerställer att alla torra fick i planteringsjorden försvinner. På så sätt förbättrar vi tillgången på vatten, och pelarhonen klarar sig längre tills nästa vattning.

Vattna pelargon med näring.

Pelargonen är inte speciellt kräsen när det komemr till näring. Men vi bör ändå vattna med näringen eftersom att denna hjälper till vid blomming.

 • Kväve – spelar en viktig roll i växten utveckling kopplat till protein och fotosyntes. För lite kväve tenderar att leda till en svagare blomning, men också svag tillväxt och gula blad. Ett överskott på kväve däremot en himla massa blad, men inte så många blommor.
 • Fosfor. Spelar en betydande roll i utvecklingen av blommor. Brist på fosvor ger därför sämre blommning, men cokså ett sämre utvecklas rotsystem.
 • Kalium. En mineral som är viktig för en fungerande fotosyntes. Kalium är en essentiell del i uppbyggnanden av pelargonen immunförsvar som skyddar den mot diverse sjukdomar.
 • Magnersium. En mineral som spelar en betydande roll i tillverkningen av klorofyl, som ger pelargonen sin gröna färg. Magnersium är dessutom nödvändigt för upptaget av andra essentiella mineraler.
 • Svavel. Denna mineral används av pelargonen i tillverkningn av protein, som används för att utveckla pelargonen bärande delar som stjälke och rötter. I regel beöhvs lika mycket svavel som fosfor!

Det är däremot inte rekomenderat att vattna pelargoner med näring om planteringsjorden hunnit torka ut ordentligt, i mer än någon dag.

Torka försvagar rötterna, som i detta sköra skick riskerar att reagerar negativt och dö i kontakt med för koncentrerad näring. Därför är det bättra att tillsätta näring, när vi vet att rötterna fått gott om vatten den senaste tiden.

När ska man ge näring?

 • Sticklingar från pelargoner bör inte få extra näring förens både rötterna och plantan börjat växa.
 • När vi omplanterar en pelargon bör vi avstå från att vattna med extra näring under de första 4 veckorna. Den nya planteringsjorden innehåller tillsatt näring som tillgodoser pelargonen behov.
 • För större pelargonen används ibland gödsel. Den bör tillsättas genom att spädas ut med planteringsjorden jorden och helst inte komma i direktontakt med rötterna.

Vattna Pelargoner på Vintern

För att öka chanserna att pelargonerna överlever vintern, bör vi flytta in dem i god tid, innan första frosten. Om det inte är möjligt, kan vi täcka perlagonerna med en fiberduk och hoppas på det bästa!

Det råder delade meningar om hur pelargoner bör förvaras under vinter. I ursprungslandet, Sydafrika, förvara de ljus och sval – men även mörkt och svalt har visat sig fungera.

Hur ska man vattna pelargon vintertid?

När vi vattna pelargoner under vinter ska vi inte rotbevattna. En sådan bevattning garanterar nästintill att rötterna drunkning eftersom att behövet av vatten är avsevärt lägre. Vattna istället sparsamt och enbart när planteringsjorden torkat ut.

Hur ofta ska man vattna pelargon på vintern?

Pelargoner behöver avsevärt mycket mindre vatten under vinterna är sommaren. Det räcker att vattna pelargonen, som står inne, 1 gång var 3:e vecka beroende på hur de förvaras. Pelargoner som står på fönsterbräda med intilliggande element kan behöva vattnas oftare – än de som förvaras mörkt och svalt.

Vattna med urin

Vattna med såpa

Lämna en kommentar