Vattna Orkide i Kruka, Mossa & Bark

Vattna Orkide i Kruka

Hur man ska vattna orkide varier beroende på hur den är planterad. De vanligaste planteringen är bark eller mossa. De har båda sina fördelar och nackdelar vid bevattning. Här är allt du behöver veta.

Så gör du för att vattna orkide i kruka:

 1. Känn efter om tort

  En orkide är inte helt rätt att förstå sig på, gällande när växten egentligen är redo för vatten. Förutom att känna på planteringsjorden, kan vi inspektera rötterna. Förskiftningar där, mot något ljusare / silveraktig nyans är ett tecken på att vår orkide behöver vatten.

 2. Undersök näringsbrist

  När vi vattnar orkideer sköljer vi jorden och rötterna ordentligt, vilket medför att viktiga mineraler lämnar krukan. Näringen är nödvändigt för vår orkide, speciellt vid blommning, men hur mycket som behövs är svårt att avgöra. Det är rekoemnderat att experimentera med låga halter tillskott av näring, var och varannan vecka.

 3. Rotbevattna

  Hur vi behöver vattna vår orkide varierar något beroende på om den står planterad i bark eller mossa. I regel behöver orkideer ordentlig rotbevattning, så att alla eventuella torra uttrymen försvinner. Vi kan ställa orkide under rinnande vatten till vattnet rinner klart ur dräneringshålet.

 4. Dränera

  Dräneringen blir inte tillräckligt, om vi vattnat orkide planterad i mossa för mycket. Mossan släpper inte ifrån sig vatten, som en blanding på bark gör. Vattnar vi i bark, ska vi dränera tills allt överflödigt vatten lämnat krukan.

 5. Ställ tillbaka

  När du genomgått alla steg, med särskild vikt på dräneringen – så kan du ställa tillbaka din orkide. Du har nu gjort allt som står i din makt, för att ge din orkike bästa möjligt förutsättningar en hälsosam blomning!

Vanliga frågor om att vattna Orkide

Hur ofta ska man vattna orkide?

Det går inte att svara på utan att bli missvisande – eftersom att klimatet påverkar upptag och avdustning. Det finns flera rekomendationer att läsa på nätet – men faktum är att dina orkidé kan behöva vattnas väldigt annorlunda. Det är därför rekomenderat att identifiera när en orkide tar tillräckligt med vatten – och när den behöver vattnas.

Kan man vattna orkide för ofta?

Ja, en orkidé går att övervattna – men det är inte helt rätt förutsatt att krukan har rätt planteringsjord står planterad en kruka med dränering. De fall då en orkide där av övervattning beror främst på att bevattning skett för ofta – inte för mycket.

Vad händer om jag inte vattnar min orkide?

En orkide som torkat ut får oftast skrumpna blad och hängande blad – och bör då vattnas omedelbart. I vissa kan inte bevattning rädda en orkide. Det beror på att rötterna börjat ruttna, och försvinna.

Vad händer om man vattnar för mycket?

En orkidé visar liknande symptom på övervattning som uttrokning. Symptomen har allt tt göra med rotsystemet. En orkidé som fått för mycket vatten får ofta ett rotsystem som syttnar och förtvinar. Ett sådan rotsystem kan inte absorbera vatten – och leder därför till samma symptom som uttorkning.

När ska man vattna orkide?

När man ska vattna orkide varierar – eftersom att klimatet inte är samma överallt. Några faktorer på när vi bör vattna orkide är exempelvis luftfuktigheten, temperaturen, men också planteringsjorden.

Genom att inspektera rötterna kan vi enklare avgöra om vår orkide behöver vattnas eller inte. Rötterna tenderar att tappa sin gröna färg – och istället bli mer silvriga / grå när de börjar torka ut.

En orkide behöver i regel enbart vattnas när planteringsjorden torkat, eller när rötterna börjat tappa sin gröna färg. Det är rekoemnderat att vattna när genomsnittet av samtliga rötter tappat färg. I vissa fall kan färgen på rötterna vara missvisande.

Till vänxter ser vi rötter som är uttorkade, medan höger visar motsatsen. Ser du skillnaden Tips! Det beror på att orkideens rötter ibland får en beläggning med gröna alger – som skymmer den faktiska färgen.

Det är inte rekomenderat att vattna orkide efter ett fast schema, eftersom att även klimatet inomhus varier beroende på mängde solljus som släpps in. En orkide som behöver garanterat mindre vatten under en vecka med molnigt väder – till skillnad från strålande sol.

Vattna i Bark

Orkide som är planterad i bark kan vattnas genom två metoder. Den metoden innebär att vattna som vanligt – dvs ovanifrån utan att bevattna själv plantan. Detta kan du göra genom att vattna i disko under rinnande vatten. Bör ta ca 10 sekunder, och se till att alla rötter spolas ordentligt.

vattna orkide planterad i bark
Orkide planterad i bark

Den andra metoden är att vattna din orkie genom att doppa den i vatten. Den här metoden kan göra med flera olika variantion.

 • Vissa doppar sin orkide i vatten 30 sekunder åt gången – med mågon minuts paus mellan varje gång. Detta för att låta vattnet absorberas av barken.
 • Andra doppar sin orkidé i vatten under 5 minuter och direkt.

Vattna i Mossa

Orkidé planterad i mossa (anpassad för orkide) bör inte vattnas genom att doppas likt exempelt tidiare. Anledningen till varför mossa inte bör toppas i vatten beror på dessa förmåga att bevara fukt. Din orkié kommer inte att uppskatta den konstanta fuktighetsgraden från doppad mossa.

Vattna orkide planterad i mossa
Orkide planterad i mossa

Du kan ganska enkelt upptäcka om mossan är torr eller inte. Prova att pressa lite på den – om den sprakar så är den torr. Om inte behöver din orkide inte riktigt vattnas ännu!

Det är rekomendrat att vattna orkideer som står i mossa ovanifrån, och låta vattnet rinna av ordenltigt innan plastkrukan ställs tillbaka i dekorationskrukan.

Orkide planterad i bark och mossa

Vi vissa fall kan orkider finnas att köpa färdigplanterade i både bark och mossa. Då behöver du dessvärre göra en bedömning – och utifrån resutlet fortsätta att testa dig fram. Du lär uppleva att bevattningen blir enklare om din orkide står i en genomskinlig kruka – eftersom att rötterna och eventuell kondens är ger bra ledtrådar på vad just din orkide behöver.

Oavsett metod

Oavsett vilken metod du väljer att vattna din orkide med, så behöver du alltid låta vattnet rinna av efter bevattning. Rötterna kommer nästan garaterat att ankripas av röta och förstöra allt det vackra.

Vattna med Näring

Vattna med Kväve

Kväve spelar en viktig roll i växten utveckling kopplat till protein och fotosyntes. För liten tillgångn på kväve resulterar i att vår orkide får en svagare blomning, men också svag tillväxt och gula blad. Ett överskott på kväve ger orkideer starkare blad, men avsevärt mindre blommor.

Vattna med Fosfor

Fosfor spelar en betydande roll i utvecklingen av vår orkides blomning. Brist på fosvor ger därför sämre blommning, men cokså ett sämre utvecklas rotsystem.

Vattna med Kalium

Kalium är viktig för en fungerande fotosyntes. Kalium är en essentiell del i uppbyggnanden av orkideernas immunförsvar som skyddar den mot diverse sjukdomar.

Vattna med Magnesium

Magnesium spelar en betydande roll i tillverkningen av klorofyl, som påverkar orkideens sin gröna färg. Magnersium är dessutom nödvändigt för upptaget av andra essentiella mineraler.

Vattna med Svavel

Svavel används av vår orkide i tillverkningn av protein, som används för att utveckla stabiliserande delar som stjälke och rötter. I regel beöhvs lika mycket svavel som fosfor!

Vattna med diskmedel

Det är vanligt att använda en lösning med vatten och diskmedel och någon form av vinäger för att bekämpa diverse skadedjur. Använd en blomspruta för att applicera din lösning, eller en färdig lösning från affär. Se till att diskmedlet är mild och diverse konstiga tillsatser. Här kan du läsa mer om att bekämpa skadedjur med diskmedel.

Vattna med kaffe

Kaffe är ett välkänt knep när det kommer till att vattna med näring. Du kan defintivt tillsätt kaffesump (ej själva kaffet) i planteringsjorden. Kaffet innehållet höga mängder med garvsyra som bildar beläggningar på rötterna. Däremot är kaffesumpet en mycket lämplig tillgång på kväve – som långsamt löses upp i samband med bevattning. Här kan du läsa mer om användningen av kaffe i samband med bevattning.

Vattna med rätt temperatur – isbitar?

Det är inte rekomendrat att vattna orkide med isbitar. Anledningen beror på att din orkide får ett stresspåslag av det kalla vattnet. Oavsett vilken orkidé du har hemma, så bör den vattnas med vatten i rumstemeratur.

Lämna en kommentar