Vattna Olivträd i Kruka

Vi ska inte vattna olivträd som andra fruktträd eftersom att trädets egenskaper skiljer sig. Olivträdet är något “knepigare” att sköta om och vattna än exemeplvis äppelträd. Men frukta inte! Det är långt ifrån en omöjlighet att odla olivträd i trädgården – men kanske främst om du bor i zon 1.

vattna olivträd i kruka

Vattna Olivträd & Stress

Flera studier har gjorts på olivträd, som visar en lekman är obegripligt, men visar på att olivträd är känsliga för stress. En stress som pvåerkar fotosyntensen är däreigenom hela trädets förutsättningar till ett hälsosamt liv.

Det absolut viktaste att känna till – gällande olivträd – är att dessa träd behöver tid att aklimateras. Speciellt när trädet flyttas ut från växthus – men också när vi börjar introducera vatten igen, efter en period av torka under vintern.

Ett etablerad olivträd är bland de med resistens växterna mot torka. Men de behöver lite extra omtanke vi bevattning. Så hur mycket ska jag vattna olivträd?

  1. Vinter

    Vintertid behöver olivträdet vattna med ytterst lite vatten – tänkt 2,5 cm nederbörd mellan december till februari.

  2. Vår

    Under vären behöver olivträdet vattnas med ökad mängd vetten per gång. Fördela 2,5 nederbörd på 2-3 gånger / vecka

  3. Sommar

    Sommartid behöver olivträdet vattnas tills att vattnet börja rinna ur dräningenshålet. Se till att aldrig låta olivträdet stå i vatten.

Hur vattnar jag olivträd under vintern?

Olivträd är förvänatsavärt bra på att preservera vatten, i kombination med att aklimatiseras – och ändra sitt behov för vatten. Det innebär att när kylan infinner sig, så behöver du vattna olivträdet mycket mer sällan.

Vintertid, ungefär mellan decemeber till februari, behöver olivträdet vattnat 1-2 gånger. Då förutsätter jag att olivträdet står i ett växthus – och dessa tenderar att redan bli avsevärt mycket varmare under februari / mars.

Anledningen till varför oivträd inte behöver vattnas speciellt mycket under vintern beror på dess fotosyntes – som mer eller mindre går i dvala.

Det innebär att olivträdet slutat att absorbera vatten. Du bör därför trappa ner bevattningen mot vinter, för att inte övervattna ditt olivträd.

Tål olivträd frost?

Olivträdet är, trotts att vara en medelhavsväxt, något resistent mot frost under kortare perioder – vi pratar dagar, inte hela vintersäsongen. Det innebär att alla geografiska områden i Sverige lämpar dig olika bra.

Det går att förbättra klimatet för olivträdet genom att exemeplvis placera det nära huset – som reflekterar värme, men ett växthus går också bra.

Vattna olivträd på våren

Under våren, omring mars april, kommer olivträdet att förvänta sig mer vatten – däremot inte allt på samma gång. Olivträdet rötter är fortfarande i någon grad kvar i dvala, så att vattna ordentligt då fort vårsolen visar sig är ingen bra ide.

Istället behöver vi ge olivträdet tid att “vakna” och aklimatiseras till nytt klimat som våren bjuder på.

Ett ypperligt sätt att – till skillnad från övriga träd – vattna olivträdet oftare, med en avsevärd lite mängd vatten per gång.

Sikta på att vattna olivträdet med små mängder vatten 2-3 gånger i veckan – till en början för låta trädet aklimatiseras.

Vi kan sluta vattna olivträd i växthus, och börja vattna ute, när temeraturen når ca 15 grader dagtid. Det är mycket viktigt att låta olivträdet gradvis aklimatiseras till utomhusmiljö. Okej, vad betyder det egentligen?

Ställ ut olivträdet i skygga 2-3 timmar om dagen, under någon veckan. Därefter ska du introdusera sole på ett liknande sätt. Olivträdet kommer att brännas av direkt solljus efter att ha stått i skyggigt växhus – jag vet, jättemärkligt.

Du kommer garanterat att märka om du övervattnar ditt olivträd. Alla bladet faller till marken, snabbare än du hinner blinka. För

Hur vattna olivträd efter plantering?

Du bör alltid undvik att plantera olivträdet i marken. Varför då, tänker du. Det beror på att olivträdet kommer att behöva flyttas omkring för att maximera sol, och minimera kyla. Ett nyplanterat olivträd bör – som med övrig

Jord för Olivträd

Det finns, hör och hämpa, specialjord för medelhavsväxter att köpa hos de allra flesta trädgårdhandlare. Den jord tenderar att vara av surare karaktär, men i övrigt liknar den vanligt planteringsjord.

Olivträd trivs bra i något surare jord. Så om du vill, kan du exemeplvis tillsätta kaffesump, i jorden – för att sänka ph-värdet gradivs och kontrollerad.

Vattna olivträd med näring.

Enligt Olive Tree Grower, så mår olivträd bättre av lite extra näring. Men inte hur som helst, tyligen.

Ge ett nyplanterat träd näring förustatt att plenteringen skett under de våren eller första sommarmånaden. Annars appliceras näring på inte förens på våren nästa år.

Näringen bör vara rik på kväve, men försök att hitta en näringslösning med zink, bor och kalsium också.

För bäst resultat bör näringen alliceras sparsam och i flera omgångar, istället för “allt på en gång”. Det går också bra att tillsätta kompost ovanpå jorden runtom stammen.

Kan jag vattna olivträd inomhus?

Det går att ha olivtråd stående inomhus. De aklimatiseras till inhusklimat väl, och skötseln – inklusive vattning – är ganska enkelt. Det främst anledningen till varför olivträd inte växter – eller tom. dör inomhus – beror på övervattning.

Olivträdet behöver inte mycket vatten för att froda. Så till skillnad från många andra växter vi förvara inomhus – så ska olivträdet enbart vattnas när trädet torkat ut, nästa helt.

Lämna en kommentar