Vattna Murgröna

För att vattna murgröna som trädgårdsmästare behöver vi känna till hur några av de mest essentiella mineralerna påverka växten. Det är ingen nödvändighet att vara expert på mineraler, men vattning och odling bli lite roligare. Vi behöver inte vara expert på mineraler eftersom varje näringslösning innehåller nästan alla mineraler. Dessutom i rimliga proportioner med tydliga instruktioner.

Kväve anses vara den viktigaste av alla mineraler. Främst för att kväve används i berd uträckning, speciellt i början av alla växters – inklusive murgrönans – liv. Kväve har en betydande roll i samtliga av murgrönans växtprotein och aktivering av enzym. Det påverkar bland annat murgrönans metaboliska funktion – dvs. transporteringen av energi inom vår murgröna.

Fosfor är också en mineral vi bör vattna murgröna med. Mineralen tillhör tillsammans med kväve och kalium de viktigaste av alla mineraler. Fosfor hjälper vår murgröna att omvandla solenergi, till kemisk energi som behövs för att utveckla både rotsystem som fina blad. Men spelar också en viktig roll i murgrönans fotosyntes.

Den sista mineralen – av de 3 viktigaste är kalium. Vi bör säkerställa att vår växtnäring innehåller Kalium eftersom att mineralen också har en viktig roll i fotosyntesen. Främst relaterad till utvecklingen av växtprotein. Kalium har bidrar också till utvecklingen av murgrönans immunförsvar mot diverse sjukdomar.

Utöver de 3 viktigaste mineralerna omnämnda ovan (kväve, fosfor och kalium) finns ytterligare 3 viktiga mineraler att vattna murgröna med.

Första av de viktiga, men mindre viktigare mineraler är kalcium som har en betydande roll i cellernas struktur. Det omfattar exempelvis murgrönans elastiska egenskaper. Vi bör vattna murgröna med kalcium för att göra växten härdigare. Men också för att kalcium balanserar pH-balansen i växten, som lätt bli något basisk.

En murgröna som inte är lika grön som den brukar – ljusare eller tom. gulare – behöver vi vattna med magnesium. Magnesium är helt essentiell i produktionen av klorofyll – ämnet som gör växterna sina tydliga färger. Magnesium spelar också en viktig roll i växten förmåga att upp andra mineraler. Mineralen aktivera också mängder med enzym som behöver för att “driva” utveckling.

Den sista mineralen vi bör vattna murgröna med är svavel. Mineralen har visat sig vara delaktig i väldans massa delar inom växtligt liv. Bland annat genom produktionen av protein, aktivering av enzym och produktion av klorofyll. Samtidigt som mineralen bidrar till utveckling rötter som är avgörande för alla växters utveckling.

Här kan du läsa mer om hur ytterlig mineraler påverka växter som murgröna!


Relaterad Läsning

Vattna Citronträd

Vattna Palettblad

Vattna Svärmorstunga

Vattna Monstera

Vattna Hortensia

Vattna Elefantöra

Lämna en kommentar