Vattna Monstera I Kruka Hemma

Vi bör vattna monstera med sk. rotbevattning var 4-5 dag beroende på klimat. Det innebär att ipincip hela krukan fylls med vatten, dräneras och ställs tillbaka. Det går bra att tillsätta näring – enkel NPK-lösning duger fint.

vattna monstera

Så ska man vattna monstera:

 1. Känn om Torrt

  Den främst anledningen till att våra växter beror på att vi vattnar för mycket. Eller rätt sagt för ofta. Jorden som din plantera står i behöver torka ut, så att de översta 5 cm av jord är torr. Låt dig inte luras av att jorden ser torr ut, stoppa ner ett finger och känn efter. Sol som träffar jordytan evaporrera det översta lagret med vatten på nolltid.

 2. Undersök näringsbrist

  Monstera kan bli angripen av diverse olika skadedjur, som exempelvis: spinnkvalser, sköldlöss, bladlöss, vita flygare och blomflugor. De etablerar sig enklare på plantor med näringsbrist. Ta tillfället i akt, i samband med vattning, för att inspektera så stora delar av din monstera som möjligt.

 3. Rotbevattna

  När vi ska vattna vår monstera behöver vi rikta mot de djupaste rötterna. Det innebär, i korthet, att vi behöver låta jorden och rötterna bestämma mängden vatten. Det gör vi genom en sk. rotbevattning där vi ställer krukan under rinnande vatten till att vatten visar sig i dräneringshålet. På så sätt säkertställer vi att alla eventuella torr jordfickor försvunnit.

 4. Dränera

  Efter en rejäl vattning ända ut med rötterna längs alla kanter på krukan – behövs en ordentlig dränering. Ställ undan din monstera på diskbänken och låt den droppa färdigt. Det kan hålla på ett tag, men det är viktigt att låta allt överfrlödigt vatten lämna krukan. Det absolut värsta som kan hända är att rötterna börjar ruttna om vi “sluter inne” för mycket vatten. Förstår att det kan vara förvirrande – först mycket vatten, sen avlägsna vattnet. Vi vill göra jorden ordentligt blöt, men undvik att att den förblir blöt allt för länge.

 5. Ställ tillbaka

  Nu är du redo att ställa tillbaka min monstera på sin plats. Detta steg kan tycker självklart, eller irrelevant för mågna. Men faktum är ett majoriteten av oss faktiskt behöver flytta sin monstera till kranen, eftersom växter kommer dräner en massa vatten. Vattens om den inte ska stå och stampa i, varken i fat eller dekorationskrukan.

De viktigaste mineralerna att vattna din Monstera med är kväve, fosfor och kalium – som ofta går under ett gemensamt samlingsnamn (NPK näring). NPK-näring finns att köpa hos nästintill samtliga trägårdshandlare.

Vattna Monstera med Näring

När vi vattnar monstera med kväve – den viktigaste mineralen för växter – underlättar vi med produktion av växtprotein, bildning av enzymer och växten metabolism som ser till att energi när samtliga delar av vår monstera.

Fosfor vattnar vi med för att mineralen spelar en betydande roll i fotosyntesen – som enkelt innebär omvandlingen av solenergi till kemisk energi som används för övergripande utveckling av plantan – exempelvis vid blomning och rotsystemsutveckling.

Kalium är den 3 mineralen, som anses tillhöra de viktigaste näringsämnen för vår Monstera. Kalium ‘r delaktig i fotosyntes, tillverkning av växtprotein och förbyggande funktion inom immunförsvaret.

Kalcium spelar en betydande roll i utvecklingen av plantans resistens mot externa faktorer. Kalcium hjälper vår monstera att utveckla starkare celler, samtidigt som mineralen agerar basisk motpart till sådan som skulle försura växt och jord.

Om bladen på vår monster tappar din gröna färg bör vi vattna men magnesium, som är viktigt produktionen av klorofyll. Magnesium ansvara också för aktivering av diverse enzym, som påverka metabolismen – som påverkar plantans utveckling!

Lämna en kommentar