Vattna Ljung I kruka – Sensommar, Höst & Vinter

vattna ljung

Vattna Ljung i sur jord, och i sådan uträckning att jorden aldrig torkar ut. I soligt läge kommer din ljung att behöva mer vatten, än om planterad i skugga. Även under sensommaren behöver mer vatten, främst pga av blommning, medan ljung behöver mindre vatten när hösten kommer och evaporeringen av vatten från jorden avtar.

Hur mycket ska man vattna ljung?

Så gör du för att vattna ljung:

  1. Vi behöver vattna ljung så att planteringsjorden förbli torr.

    Eftersom att ljung växer under sensommar och höst, innebär det ofta något mindre vatten än vad vi är vana vid.

  2. Vattna sporadiskt.

    Undvik att vattna för mycket genom att känna i planteringsjorden med jämna mellanrum. Planteringsjord får vara torr på ytan, men ca 5-10 cm ner bör du kunna av rikligt med fukt.

  3. Vattna inte “klippig” jord.

    Jorden ska “klibba sig” på fingret – då vet du att jorden är fuktig. Motsatsen är när knappt något jord fastnar på fingret

ljung i kruka

Hur ska man vattna ljung i kruka?

Ljung behöver förbli futig konstant för att må bra, även i kruka. Därför bör vi vattna ofta, men lite åt gången. Eftersom att miljön i krukan är helt kontrolelrad av oss – är vi också ansvariga för att tillgose klimatet med rätt jord och näring när vi vattnar.

Ljung föredrar surare jord som snabbt innehåller kalsium. Så när du vattnar, med exemeplevis näring, bör du även då tänka på att unvika näring rikt på kalsium. Det är rekomenderat att tillsätta extra näring var 20:e dag till blommande växter – för att vara på den säkra sida.

Ljung planterad Inomhus

Lung trivs i solen, men går utmärkt att plantera inomhus. Hur vi behöver vattna ljung som står inomhus beror på flera faktorer, bland annat storleken på krukan som påverkar planteringsjorden förmåga att bibehålla fukt.

Ytterligare en faktor som påverkar bevattning, och kanske den viktigaste, är vart i hemma vi placerar vår ljung.

Ljung trivs i soligt läge, speciellt för att blomma extra mycket, men överlever gott och väl i skugga. Så beroende på hur klimatet ser ut, där just du placerat din ljung, kommer behövet av vatten att varier.

Ljung på Gravsten

Ljung lämpar sig ypperligt på gravstenar, speciellt vintertid, efter den “fryser” när frosten kommer – och förblir lika fin helt utan vatten. Den må vara död, men ack så fin ändå!

Om du placerar du ljung på sensommaren behöver den dock vattnas för att vara fin även under vinterna. Ljung som torkat ut, pga av utebliven bevattning, är inte alls lika fin och blommande under vintrarna eftersom att växten – av naturliga skäl – inte har några blommor att “frysa”.

Behöver man vattna ljung vintertid?

Under vintertid tenderar ljung att dö – därför behöver vi inte vattna under vinter. Med vinter menas allt efter att frosten anlänt. Ljung dör inte direkt vid frost, men efter 1 eller 2 dagar av kallare väder – gör att vår ljung faller av pinn.

Det är svårt att avgöra om en ljung är död eller inte, och när vi bör sluta vattna – bara genom att kolla på den.

Den ser nämnligen likadan ut död, som levande. Det beror på att blommorna inte faller av, och dessutom behåller din fina färg. Växten är som förfrusen på ett fint sätt!

Hur ofta vattna ljung på vintertid?

Vi behöver vattna ljung oftare pga av växten inte så djupa rötter, men också något mindre pga av klimatet sensommar och höst orskar evaporering i mindre utsträckning. Hur ofta just du behöver vattna dina ljung beror på vart du valt att plantera din ljung.

En ljung som blommar, främst under sensommaren, behöver betydligt mer vatten under den perioden – men glöm inte bort solljus också. Annars blir blommningen mer återhållsam, precis som med andra blommande växter.

En ljung som planterats i soligare läge, behöver av narutliga skäl mer vatten. Men ljung trivs också i skugga, och behöver då betydligt mindre vatten.

Vatna ljung som torkat?

Lämna en kommentar