Vattna Koriander i Kruka

Vattna koriander när jorden känns torr på ytan. Precis som alla andra örter behöver koriander vattnas ordentligen i en kruka med dränering. Hur ofta du behöver vattna koriander varierar på krukans storlek, temperatur i rummet och mängden soljus. Koriander som står utomhus torkar ut snabbare. Vattna till att vattnet rinner ur dräneringshålet, och sedan minst 10 sek till.

Det behöver inte vara svårt att vattna koriander. Gör så här:

 1. Vattna i kruka med dränering

  Rötterna bör aldrig stå i blöt med anledningen av risk för att rötterna ruttnar – eller blir övervattnade. Därför bör vi alltid vattna koriander i kruka med dräneringshål.

 2. Torka inte ut helt

  Koriander behöver stå i fuktig jord utan att torka ut helt. Vattna korriander när jorden börjar kännas torr på ytan. Senare blir det svårare att veta hur torr orden faktiskt är – men korriander lär berätta för eller senare.

 3. Vattna efter läge

  Hur mycket vi bör vattna korriander skiljer sig beroende på dess läge, jorden förmåga atth ålla fukt – men även krukan storlek. Koriander i lite kruka, med mycket sol, behöver vattnas ofta (dock inte med mer vatten) – än om örten är planterad i större kruka utomhus.

 4. Vattna länge och långsamt.

  Vi behöver vattna alla örter, inklusive koriander, långsamt och länge så att all jord i krukan blir fuktig. En snabb bevattning av torr jord resulteterar i att vattnet inte hinner ta upp, och iställer rinner ner genom dräneringen.

Hur ofta ska mna vattna koriander?

Hur ofta man ska väattna koriander varier främst beroende på mängden solljus. När solen ligger på bladet, ökar mängden fotosyntes som försegår och vå koriander använder då mer vatten. I regel bör vi vattna koriander var 3:e dag ungefär. Anledningen till var dina koriander inte växter beror inte bara på vatten – så experimentera med planteringsjord och läge, för att hitta rätt!

Behöhver jag tillsätta näring till koriander?

Nej, men det går givetvis bra. Däremot tenderar att smaken på vår koriander att spädas ut eftersom att den växter snabbare. Smakerna hinner hänger med andra ord inte med i tillväxten. Extra näring gör att koriander växter mycket snabbare – men i regel bör vi alltså undvika detta – om vi är ute efter smaken!

När ska man vattna kortiander?

Koriander behöver vattna som övriga örter, dvs innan jorden hunnit torka ut och blivit snustorr. En sådan jord behöver dessutom längre dit att återfuktas, eftersom att den “stöter bort” vatten till en början. Istället för att absorberas av jorden, så rinner din igenom krukan och ut ir dräneringen. Låt sig inte luras. En något fuktig jord absorberar ytterligare fukt och näring betydligt bättre.

 • Hela koriander-plantan är ätbar, alltifrån rötterna till stjärlen, blanden (såklart) men också fröna som har en syrligare smak – likt citron och lime.
 • Koriander är en av de mer kräsna örterna att både odla och vattna – men bara gällande temperatur för att börja växa. Det innebär omking 15-25 grader – perfekt att odla hemma.
 • Planteringsjorden behöver inte vara lika “fin” som för exempelvis basilika – eftersom att koriander utveckla betydligt starkare rötter med tiden.
 • När vi omskolar en koriander, från inomhuskruka till utomhus miljö bör vi förvänta oss vissa svårigheter med addaptering till den nya miljön.
 • Vattna koriander tillräckligt för att inte torka ut, men inte mer. Skörda ofta för att dryga ut tiden tills start på blomming.

Vattna Koriander med Näring

Koriander behöver inte ytterligare näring utöver den som finns i planteringsjorden. Det går givetvis bra att tillsätta näring, men sparsam – max 1 gång per år.

Koriander som vattnas med för mycket näring utvecklar starkare stjälk, men också grövre blad. Det innebär att den kommer skilja sig – och tappa något i smak – jämför med vad vi är vana vid.

Näring i Koriander per 4 Gram

Näringsvärdet är procentuell del av rekomenderat dagligt intag enligt regelverket i USA. Näringsvärdet i Koriander skiljer sig åt, men tenderar att ha samma profil. Skillnanden uppstår baserat på tillgänglig näringen i planteringsjorden.

 • Vitamin A: 5%
 • Vitamin C: 2%
 • Vitamin K: 16%
 • Vitamin E: 1%
 • Folat: 1%
 • Kalium: 1%
 • Mangan: 1%

Här hittade jag information om näring i koriander.

Varför odla egen Koriander

 • Koriander har visat fungera väl som generellt smärtstillande vid fall av led – och tandverk, men används också vid exempelvis orolig mage och yrsel.
 • Den främsta anledningen till att äta korriander är kopplade med magen – därför att den visat sig ha positiv inverkan på IBS och och förstoppning.
 • Studier har visat en på minskad huvudvärd hos människor som äter korriander, men också att korriander hindrar utvecklingen av diverse svamp i kroppen.
 • Vi bör äta koriander av flera anledningar: bra för hjärta, hjärna, hud och tarmfunktion – och precis som övriga örter är koriander rik på c-vitamin som är bra för immunförsvaret.

Läs hela samanfattningen om varför vi bör äta koriander här.

Lämna en kommentar