Vattna Jordgubbar I Kruka, Ampel & Pallkrage

Vattna jordgubbar med vatten morsvaren ca 5 cm nederbörd per vecka. Hur vi vattnar spelar mindre roll, så länge jorden förbli fuktig mellan bevattningarna. Det är svårt att överbevattna jordgubbar i kruka och ampel, men enklare i pallkrage. Här får du alla svaren på de vanligaste frågorna gällande vår kära jordgubbar.

Vattna jordgubbar i ampel, kruka och pallkrage

Behöver jag vattna jordgubbar varje dag?

Om du behöver vattna dina jordgubbar varje dag beror på ett antal faktorer, som exempelvis; vilken jord jordgubbarna står planterade i, hur mycket direktsolljus plantan exponeras för men också hur plantan är planter – frimark, ampel, kruka eller pallkrage.

I regel behöver vi vattna jordgubbar med jämna mellanrum, men kanske inte varje dag förutom under högsommarvärme.

När ska man vattna jordgubbar?

När man ska vattna jordgubbar är ganska lätt att avgöra. Plantan mår som bäst med fuktig jord som konstant är fuktig utan att vara genomdränkt.

Jordgubbar, precis som övrig växtlighet, föredras att vattnas på morgonen istället för kväll. Morgonbevattning förbereder plantan för dagens varmare temeperaturer, medan kvällsbevattning ökar risken för mögel, bakteriebildning som attraherar skadedjur.

För att enkelt avgöra när vi ska vattna jordgubbar kan vi sticka ner fingret i planteringsjorden. En fuktig jord klibbar fast i fingret, medan en torrar enkelt faller av. Vi vill undvika att jorden lätt kan dammas av från fingret.

När våra plantan till våra jordgubbar visa gula blad, så behöver den definitivt vattnas. Det beror på att näringen från planteringsjorden inte längre tas upp av rötterna – eftersom att vattnet är den primära transportören.

Hur ofta behöver jag vattna?

Jordgubbar kan med fördel vattnas ofta eftersom att de föredrar en konstant jämt fuktig planteringsjord. Det innebär att vi behöver vattna jordgubbar ganska ofta, men utan att dränka plantan.

Hur ofta just du behöver vattna dina jordgubbar beror på hur du vattnar. Även om jordgubbar föredrar jämn bevattning, så klarar de sig utmärkt med en ordentlig rotbevattning – så länge rötterna inte står i vatten för länge.

Hur mycket ska man vattna?

Mängden vatten vi vattnar jordgubbar med kan variera utan att orsaka större bekymmer. Vissa vattnar med mycket vatten, och därför mindre ofta – medan andra raka motsatsen. Det viktigaste är att jordgubbar får motsvarande 5 cm nederbörd per vecka.

Att avgöra hur mycket vatten jordgubabr behöver genom centimeter är inte optimalt, och dessutom rätt krångligt. Det enklaste är att känna efter med fingret – om orden är fuktig behöver vi inte vattna.

Vattna Jordgubbar i Ampel

Jorgubbar i tillhör det överlägset mest bekväma sättet att både odla och vattna jordgubbar. Planteringsjorden mest lämpad för jordgubbar är – förutom näringsrik – också väldränerad.

När vi vattnar i ampel kan vi omöjligen övervattna våra jordgubber – eftersom att allt överflödigt vatten rinner av. Motsatsen till dessa förutsättningar är att plantera i friland, där bedömningen om hur de djupaste rötterna mår, är mycket svårare.

Vattna Jordgubbar i Kruka

Jordgubbar planterade i kruka är också lätta att vattna – utan att vattna för mycket eller för lite. En förutsättning för att enkelt kunna vattna jordgubbar korrekt i kruka – är att krukan har dränering. Ytterligare en förutsättning är att jorden inte för lerig, men det är av mindre vikt.

När vi ska vattna i kruka är det enklast att flytta hela anordningen till disk. Där kan vattnet rinna igenom krukan (krukan måste ha dränering) ända fram tills att vattnet som lämnar krukan är klart. Därefter behöver vi ställa undan krukan för att dränera överflödigt vatten – och sedan är bevattning klar!

Vattna Jordgubbar i Pallkrage

Jordgubbar i pallkrage är enklare att vattna än på exempelvis friland eftersom att vi har kontroll över planteringsjorden. Pallkragen är en kontrollerad miljö, som vi kan bestämma över, och därigenom fylla med väldränerad och näringsrik ord som jordgubbar älskar.

När vi vattnar jordgubbar i pallkrage bör vi hålla ett extra öga på mängden vatten i pallkragen. Varför? Gäller inte det på friland också? Tyvärr inte! I friland rinner överblivet vatten lätt vidare till torrare mark – medan pallkragen försluter vattnet. Det ökar risken för att överbevattna jordgubbar.

Vattna på Våren

När vi planterar jordgubbar på våren bör vi också vattna med näring. Det hjälper våra kära vänner att utvecklas under goda förusätttningar hela sommaren. Det också bra att tillsätta ytterligare näring i mitten på sommaren, för att klara slutspurten!

Vattna Jordgubbar med Näring

Jordgubbar behöver i regel ingen extra näring för att utvecklas och bära frukt. Däremot varierar behovet på extra näring baserat planteringsjorden.

I på friland kan ha mycket varierande näringsinnehåll – alltifrån mycket näringsfattig, till att vara överlägsen all planteringsjord. Det innebär att vi bör vattna med näring – för säkerhetsskull.

I kontrollerade miljöer, som ampel, kruka och ampel behöver vi inte tillsätta näring. Men gör gärna det ändå – det kan leda till en och annan jordgubba extra vid skörd!

Tillsätt näring som exmpelevis amoniumsulfat, benmjöl eller något ekologiskt. Hos vissa trädgårdhandlare finns näring anpassad till bärbuskar. Fråga gärna efter den!

Lämna en kommentar