Vattna Ingefära i Kruka

vattna ingefära i kruka hemma

Hur ofta vi behöver vattna ingefära i kruka varierar, men var 3e dag bör räcka. Ingeföra i kruka behöver väldränerad jord och gott om dräneringshål. Eftersom att ingefära växer ytligare än många andra grönsaker, så kan roten behöva vattna oftare i direkt solljus. Tillsätt gärna extra näring i planteringsjorden innan du planterar. Vattan med näring efter halva säsongen.

Så gör du för att vattna ingefära i kruka:

 1. Förbered jorden

  Ingefära behöver liknand planteringslösning som morötter, även om de inte alls växer speciellt djupt. Planteringsjorden bör vara lucker och väldränerad, gärna spädd med kompost eller näringslösning. Det är inte helt avgörande, men underlättar. Anledningen beror på att ingefära är ettablerar från start – och inte lika skör som exempelvis frön. Undvik lerig jord eftersom att sådan jord förblir blöt, och inte fuktig och kan få ingefäran att börja ruttna.

 2. Vattna ytligt

  Ingefäran är inte planterad speciellt djup. Det innebär att vi inte behöver vattna med lika mycket vatten, som exempelvis morrötter. Däremot kan vi behöva vattna oftare, eftersom att planteringsjorden högst upp i krukan torkar ut först. Stick ner ett finger i planteringsjorden för att undersöka fuktighetsnivån. Planteringsjorden ska vara fuktig

 3. Inspektera

  Det är ett bra tillfälle att inspektera vår ingefära när vi väl vattnar den. Vad iv letar efter är diverse små krabaer som äter upp stjälke eller löv. Inomhus odling är generellt sätt problemfri, men kan såklart också drabbas av problem. Vanligare är däremot att vår ingefära vissa teckn på näringsbrist. Ofta beror på det att planteringsjorden vi använd, saknar viktiga mineraler. Planteringsjord behöver komplettera med näringen, men inte till en början – men efter halva säsongen.

 4. Dränera

  Eftersom att vi gärna dränker planteringsjorden i vatten, för att vattna ingefära, så behöver överflödigt vatten dröneras bort. Det ställer vissa krav på att planteringsjorden slöpper ifrån sig överflödigt vatten, så fort den är återfuktat istället för att bli till lera. Krukan behöver också god dränering, gärna med fler än 1 hål. Viktigt är också att säkerställa att hålen inte täppts igen av jordklumpar. Låt krukan stå och droppa vid diskhon ett tag, tills att allt överflödigt vatten lämnat krukan.

 5. Observera fuktighetsnivå

  Det kan vara svårt att känna till vilken typ av planteringsjord ingefäran står i, om man aldrig känner på den – utöver då man ska vattna. Planteringsjord som är tung är lerig och kan orsaka mer skada är nytt på ingefäran. En metod – för att känna efter hur lucker jorden är – är att förska stoppa ner ett lillfinger. Det ska inte vara speciellt svårt, med lite fridande och vändande. Det är aldrig försent att rödd dålig jord, tillsätt lite sand, koksofiber och perlite!

Vanliga frågor om att Vattna Ingefära i Kruka:

Hur ska man vattna ingefära i kruka?

Hur vi ska vattna vår ingefära varierar något beroende på planteringsjorden vi använd vi plantering. I bör vattna ingefära ordentligt, men mer sällan. Ingefära behöver i regel mycket vatten – men inte hur som helst. Det är viktigt att planteringsjorden är väldränerad, och och förbli fuktig och luftig. Motsattsen till sådan jord är tung och lerig. En lerig jord – som vattnas lika mycket som väldränerad jord – kommer att dränka ingeföran och få den att börja ruttn. Se därför till att alltid känna efter med fingrarna i jorden – för att inte övervattna.

Hur ofta ska man vattna ingefära i kruka?

Hur ofta vi bör vattna ingefära i kruka varier också beroende på planteringsjorden och klimatet. I regel bör vi vattna ingefära ordentlig ungefär var 3:e dag, men det varierar. Ingefära som står i soligt läge, bör vattnas uppemot varannna dag under högsommaren, medan halvskuggit läge ställer något mindre krav på bevattning. Dessutom påverkar krukans storlek hur ofta vi behöve vattna. En stor kruka kan hålla mer vatten, och få det att räck lite längre. Lerkrukor svettas ut vatten, medan svarta plastkrukor försluter bättre – men ökar ofta tempereaturen i jorden som evaporerar vatten. Så hur ofta just du behöver vattna an du enekelt avgöra genom att sticka ner fingrarna och känna efter.

När ska man vattna ingefära i kruka?

Det är ganska enkelt att avgöra när vi behöver vattna ingefära, eftersom att den inte växer speciellt djupt. Vi bör vattna ingefära i kruka när jorden ca 5 cm ner har torkar ut, utan att ha blivigt frasig / snustorr. Det ska vara en markan skillnad mellan bevattnat jord och torr jord. Ibland indikerar bladet på ingefäraväxten tecken på visst missnöje, som kan bero på bevattning – men troligen mer på näringsbrist. Innan du bestämmer dig för att vattna bör du alltid sticka ner fingrarna för att undersöka fuktigheten.

Ska man vattna ingefära i kruka med näring?

Ja, det går bra att tillsätta extra näring. Däremot är det mer fördelaktivt att tillsätta ytterligare kompost, men levande materia till krukan. Ingfära mår bra av sk. NPK näring, som består av Kväve, Fosfor och Kalium. Det är den alldra vanligaste näringsmixen. Det är rekoemnenderat att förbereda planteringsjorden med närings i förväg – innan plantering – med exempelvis NPK och benmjöl. Efter ordentligt prepareing behövs sällan någon extra näring. Dessutom ger vi vår ingefära de allra bästa förusättningarna från första början.

Hur panterar man ingefära så att den växer?

Ingefära är enkelt att plantera och växer genom att roten utvecklas – under jord – men solenergi som plantan hämtar in genom stjälke och blad som utvecklas. Allt vi behöver göra för att plantera ingefära är att inhandla en egen från affären – dela den i mindre bitar och gräva ner i en kruka med jord. Den ska egentligen bara täckas med jord, och inte grävas ner – ca 2,5 ner räcker gott och väl. Därefter behöver vi vänta tills att stjälken bli 50 cm, innan vi skördar.

Kan man odla ingefära i sverige?

Det går utmärkt att odla ingefära i sverige förutsatt att ingefäran står planterad i ett soligt läge. Även ett halvskuggift läge går bra, men inte lika bra. Dessutom behöver vi vattna ingefära ofta, för att den ska växa – men tillgång till vatten har vi oftas i Sverige. Det går bra att odla ingefära i kruka hemma, men också i pallkrage eller växthus.

Lämna en kommentar