Vattna Gräslök

Vattna Gräslök

Vattna gräslök innan jorden i krukan bli snusstorr, och forfarande har lite spänst kvar. Det bör ske var 3:e dag, men varierar beroende på klimat – dvs solljus, temperatur och fuktighet. När du vattnar bör du vattna ordentligt, och låta dränera efteråt. Undvik att gräslök står i vatten då rötterna tenderar att ruttna.

Så gör du för att vattna gräslök:

 1. Omplantera till större kruka

  Krukan vi får med, när vi köper gröslök i affär, behöver bytas ut mot en större kruka – också med dräneringen. Innanför krukan döljer sig ett välutvecklas rotsystem, som dessvärre begränsas av krukans storlek. Gräslök klarar sig i kruken ett tag framöver, men mår bättre av att omplanteras – inte bara för med plats, men också för ett litet tillskott av näring från den nya jorden.

 2. Vattna innan tort

  Vi behöve vattna gräslök innan jorden hinner bli för torr – vilken med andra ord innebär torr rakt igenom krukan. Hur ofta vi behöver vattna beror på klimatet vår gräslök står i. Det finns fler sätt att identifera om jorden är torr och behöver vattnas. Vi kan pressa lite lätt på jorden – en spänstig jord innehåller fukt medan en stum behöver vattnas. Frasigare jord på ytan kan vara missvisande, eftersom jorden fortfarande kan vara ordentligt fuktig några centimeter ner.

 3. Vattna efter läge / säsong

  Solljus och temperatur är de faktorer som påverkar behovet av vatten mest. Solljus bidrar till ökad fotosyntes, som förbrukar mer vatten men får också gräslöken att växa. Medan temeperaturen påverkar mängden vatten som evaporerar från jorden, som inte hinner absorberas av rötterna.

 4. Vattna långsamt

  Torr jord behöver avsevärt mycket mer tid för att absorbera den mängd vatten vi ge till vår gräslök. Anledningen beror på att torr jord stöder bort vatten till en början. Så när vi vattnar snabbt och mycket, tenderar majoriteten av vattnet att rinna förbi jorden och lämna krukan genom dräneringen. Det innebär att i sin tur, att vi ställer tillbaka en gräslöksplanta som inte fått tillcäkligt med vatten. Det är rekomenderat att låta gräslöken stå i en balja med vatten, tills att jorden högst upp i krukan blivit fuktig.

 5. Dränera

  Dränering är viktigt för att inte ge rötterna för mycket vatten. Rötter som står i vatten löper stor risk att börja ruttna. Det är främst längst ner i krukan som fukten samlas – vilket inte behöver vara ett problem, så länge inte rötterna är där också. Det är rekoemnderat att ha lekakulor, eller stenar, längst ner i krukan för att hindra vattensamling. Givetvis ska vi låta allt överflödigt vatten droppa färdigt från krukan innan vi ställer tillbaka gräslöken på sin plats.

Vanliga frågor om att vattna gräslök:

Hur ofta behöver man vattna gräslök?

Vi behöver vattna gräslök tillräckligt ofta för att undvika att jorden torkar ut helt mellan bevattningstillfällen. Hur ofta det sker varierar, men räkna med att behöva vattna var 3:e dag – något mindre under perioder med mindre sol. Enledningen till att vi behöver vattna mer under sommaren beror på ökat mängs fotosyntes, och därigenom tillväxt – som “kostar” vatten. Temepereaturen påverkar också hur ofta vi behöver vattna eftersom att vatten evaporerar snabbare från jorden.

När behöver jag vattna gräslök?

Vi behöver vattna gräslök när jorden blivit avsevärt mycket torrare än när vi senast vattnade – men innan jorden blivit till rakt igenom krukn. Vi kan enkelt avgöra hur torr jorden är genom att press lite lätt på den. En spänstig jord har garantera vatten kvar plant rötterna – medan en stum behöver vattnas. Låt dig inte luras av att jorden är torr på ytan – speciellt under sommaren. Vattnet evaporera mycket snabbare därifrån.

Hur mycket ska man vattan gräslök?

När vi väl vattnar vår gräslök bör vi vattna ordentligt, och dränera efter – läs mer i nästa steg. Processen med att vattna gräslök blir enklare om vi överlämnar mängden vatten till gräslöken och krukan. Med det menas, att jorden och rötterna kommer att “stöta bort” överflödigt vatten genom att inte absorbera mer. På så sätt låter vi gräslöken berätta för oss när bevattningen är klar.

Behöver man vattan gräslök med näring?

Eftersom att vi bör vattna gräslök ordentligt, exemeplvis genom att ställa den balja med vatten, så behöver jorden ordentlig dränering. Det tenderar att bli väldigt fuktigt längst ner i krukan – något som inte behöver vara ett problem, så länge rötterna inte är där också. Rötter som står i blöt tenderar att ruttna. Därför bör vi alltid lägga lekakulor eller sten i botten av krukan, utöve att låta vattne dränera ordentligt efter bevattning.

Varför odla egen Gräslök?

 • Forskare har kunnat bevisa ett samband mellan intagat av diverse grönsaker, däribland gräslök ingick – och mindre risk för prostatacancer.
 • Den som behöver mer vitamin A, C och K – finner de i gräslök. Här kan du läsa om resternde näringshalter i gräslök.
 • Gräslök innehåller kolin, som är ett ämne med bevisat effekt god cellstruktur, cellernas förmåga att kommuncera och övergripande positiv inverkan på nervsystemet.
 • Gräslök innehåller, precis som persilja, mängder av Lutein, betakaroten och zeaxantin – som alla var för dig har diverse hälsofördelar.

Här kan du läsa ytterligare samanställning av studieresultat relaterade till gräslök.

Lämna en kommentar