Vattna Dill

Vattna Dill

Vattna dill frekvent och sparsamt till en början innan dillen börjar växa. Därefter behöver dillen upp till 5 cm regn för att frodas. Vattna dillen like övriga örter – undvik att ställa örten i vatten. Generellt behöver dill ingen extra näring för att växa.

Så gör du för att vattna dill:

 1. Omplantera till större kruka med dränering.

  Det absolut bästa vi kan göra för vår dill är att ge den en större kruka, med nya näringsrik jord. Anledningen beror främst på att rötterna behöver mer plats för att växa vidare. De klarade sig fint fram tills affären, men för den som vill utveckla sin dill behöver plantera. Dränering är viktigt, både gällande jord och kruka, Mer om det i sista steget.

 2. Vattna innan helt torrt

  Dill behöve vattnas innan jorden blir helt torr, men ska också bli avsevärt mycket torrare än när vi första vattnande. Ett enkelt sätt att bedömma om vår dill behöver vatten är att pressa lite lätt på jorden. Om den är spänstig, så finns där även tillräckligt med vatten. Medan en stumm jord behöve vattnas. Vi kan också känna om jorden frasig eller inte, men att enbart bedömma fuktighet utifrån jorden på ytan kan vara missvisande. Torr jord tenderar att släppa lite från kanterna i mindre kruka.

 3. Vattna efter läge / sässong

  Vi behöver vattna olika mycket beroend på läge, men främst vilken säsong vi befinner oss i. Anledningen beror på att mängden fotosyntes som vår dill genomgår varierar. När örten växter, behöver den mer vatten – och den växter nästan uteslutande i solsken. Under “lågsäsong”, dvs höst vinter, så behöver vi vattna avsevärt mycket mindre – och kan dessutom inte förvänta oss speciellt mycket tillväxt. Vatten behövs ändå, främst för att dillen ska överleva till våren.

 4. Vattna långsamt

  Torr jord har en tendens att stöta bort vatten. Har du märkt? En kruka med uteslutande torr jord, behöver avsevärt mycket längre tid för att absorbera tillräckligt med vatten. I de fall vi vattnar “snabbt men mycket” rinner vattnet igenom krukan, men absorberas varken av rötter eller jord. Det är rekomenderat att ställa vår dill i en böjan med vatten, och låta jorden och rötterna absorbera vatten underifrån. När ytan på toppen av krukan visar tecken på fukt, så är absorberingen klar.

 5. Dränera

  Dräneringen är viktigt eftersom vi annars riskerar att tvångsmata vår dill med mer vatten än den vill ha. Jord tenderar också att bli väldigt blöt längst ner i krukan. Det behöver inte vara ett problem – så länge rötterna inte är där också. Rötter som står i blöt en längre tid börjar ruttna och kommer sprida sig igenom hela rotsystemet. Därför bör vi, förutom att låta allt överflödigt vatten lämna krukan, och lägga lekakulor eller sten i botten för att undvikan vattensamling.

Vanliga frågor om att Vattna Dill:

Hur ofta behöver jag vattna dill?

Dill behöver vattnas tillräckligt ofta för att unvika torka mellan tillfällena. Hur ofta det behöver ske varierr beroende på klimat – men räkna med var 3:e dag. Dill som står i direkt solljus genomgör större mängd fotosyntes som förbrukar mer vatten. Medan skygga ger motsatt effekt, och dillen går i dvala. Temperatur påverkar också hur ofta vi behöver vattna dill – främst pga mängden vatten som evaporerar, istället för att absorberas av rötterna.

När ska man vattna dill?

Dill behöve vattnas när jorden börjar visa tecken på torka, men innan den hinner torka ut helt. Det finns flera sätt att identiferar behöv av vatten – exempelvis genom att pressa lite lätt på jorden. Spänstig jord är bra, medan stum ofta innebär torka. I mindre krukor tenderar jorden att släppa fårn kanterna när den torkar. Låt dig inte luras av en torr ytan, eftersom att fukten fortfarande kan vara väldigt återfuktad längre ner.

Behöver jag vattna dill med näring?

I regel undviker vi att vattna alla örter, inklusive dill med näring eftersoma att det påverkar smaken. Däremot växter dill bättre med näring. Så pass mycket att smaken inte hinner med. Dill behöver ingen näring ingen ytterligare nring eftersom att tilläckligt mängd finns i jorden. Om du ändå vill vattna med näring rekomenderas att använda hälften, eller en fjärdedel, av rekomenderat koncentrering från produktens baksida.

Därför äter vi Dill:

Lämna en kommentar