Vattna Dahlia

Vattna Dahlia

Vattna Dahlia i Kruka ordentligt ungefär 2 gånger i veckan i väldränerad blomjord och kruka med hål i botten. Blomjorden ska hålla jämn fuktighetnivå, och inte förbli dyngsur efter bevattning. Dahlia som planteras i trådgården behöver vattna olika mycket beroende på rådande klimat. Det går bra att tillsätta näring till Dahlia – undvik näring rik på kväve. Använd istället anpassad näring för blommor.

Så gör du för att Vattna Dahlia:

 1. Känn om torrt

  Dahlia gillar inte att stå i blöt, men heller inte att torka ut. Det perfekta klimatet för denna blomma är en konstant och jämn fuktighetsnivå. Det innebär att vi behöver känna efter i blomjorden med jämna mellanrum. Det gör vi enklast genom att sticka ner ett finger och undersöka fuktighet vid rötter. Blomjorden är tillräckligt fuktig om den är klibbig – däremot om den enkelt släpper från fingret behöve vi vattna.

 2. Inspektera

  Dahlia är inte helt bekymmersfri när det kommer till angrepp. Skadedur om uppmärksammas tidigt är betydligt enklare att hantera, än senare. Därför bör vi inte vattna blommor “i farten” utan stanna vid inspektera varje blomma åtminstoende några sekunder. Här kan du läsa mer om att hantera skadedjur som angriper Dahlia.

 3. Vattna underifrån

  Det enklaste sättet att bibehålla fuktighetsnivån i blomjord som står i solen är att täcka den med exempelvis hö. Vi vill bevara så mycket fukt under jorden som möjligt, men enbart om blomjorden är lucker. Lerig jord får snabbt rötterna att börja ruttna – och tar garanterar kol på blomman. Vi bör vattna alla blommor, inklusive Dahlia, underifrån för att minska risken för bakteriabildning på blad och blomma. Det attraherar diverse skadedjur, men också svampangrepp.

 4. Vattna på morgon eller dag

  På morgonen är bästa tidena att vattna eftersom att eventuell vatten som fastnat i blommor och på blad hinner evaporera under dagen. Den mint lämpade tiden att vattna är under kvällen, då temperaturen sjuker och inte torkar ut blomman. Skulle det visa sig att din Dahlia behöver vattna, är det bättre att vattna på kvällen, än att vänta tills morgonkvisten. Se dock till att vattna underifrån.

 5. Observera

  Anledningen till varför vi bör observera vår Dahlia mellan bevattning är främst för att lära oss – hur jorden och blomman reagerar med mängden vatten vi tillför. Om jorden förbli fuktig långt efter senaste bevattningen kan vi behöver tillsätta kokosfiber, sand eller perlit för att hjälap till med dränering. Det behöver upptäckas innan rötterna börjar ruttna – för då är det för sent att åtgärda. Dessutom kan vi bättre förutspå när vår Dahlia behöver bevattnas – om vi exempelvis åker iväg på semester.

Vanliga frågor om att Vattna Dahlia:

Hur stor kruka behöver Dahlia?

Dahlia behöver omplanteras efter att vi köpt dem. De svarta plastkrukorna som medföljer fungerar några dagar till, men bör bytas ut mot kruka som är ca 50% större. Uppgraderingen behöver med andra ord inte ske till en enorm kruka. Anlednignen till varför vår Dahlia behöver omplanterar till större kruka är delvis för tillskottet av näring i ny jord, men också att ge mer plats för rötterna att växa. Ofta är rötterna väl utvecklade i befinlig svart planteringskruka, och redo att ta sig ann en större miljö.

Varför blommar inte min Dahlia?

Det vanligaste misstaget vi gör – som resulterar i att vår Dahlia inte blommar – är att ge den för mycket kväve i näringen. Det är ypperligt bra, när vi vill att vår Dahlia ska etableras ovangör blomjorden, men därefter konkurrerar starka blad ut blommningen. Kväve är gröna växters bästa vän. Ytterligare en anledning till varför Dahlia inte blommar, är för att vi inte knippsar bort “död” bloming tillräckligt fort. Det går åt mycket energi för att försöka “rädda” dessa vissna blad – som sällan ger effekt. Därför behöver vi knippsa bort vissna blad snabbt, så att vår dahlia kan rikta sin energi på hälsosamma blommor istället.

Behöver Dahlia näring?

Det beror på vem man frågor, men generellt sett är svaret Ja. Blomjord innehåller oftast tillräckligt med näring för att få din Dahlia att blomma, däremot sinar den utmed säsongen. Det är därför rekoemnderat att tillsätta näringen vid blomming, som givetvis är lämpad för blommande växter – och inte gröna växter. Blomjord som används för andra året bör kompletteras med extra näring innan din Dahlia flyttar in.

Hur mycket ska man vattna Dahlia?

Hur mycket man ska vattna Dahlia varier beroende på vilken fas blomman befinner sig i. En Dhalia som blommar behöver mycket vatten utspritt över fler bevattningstillfällen. Det gillar inte att stå i vatten, och att övervattna är den vanligaste anlednignen till att de där. Dahlia som planteras på våren – enbart rötterna – behöver vädligt lite vatten innan de börjar etablerar sig ovanför blomjorden.

När behöver man vattna Dahlia?

Dahlia behöver vattnas så fort blomjorden börjat torka ut – dvs långt innan hela blomjorden torkat ut. Dahlia gillar blomjord som är konstant fuktig – inte genomblöt. Konstant fuktigt klimat i jorden kräver mer uppmärksamhet, eftersom att exemeplvis soliga dagar får vattnet av avdusntna betydligt fortare. Därför behöver vi vara nogranna med att känna efter i jorden för att veta när vi behöver vattna.

Hur ofta behöver man vattna Dahlia?

Vi kan behöver vattna Dahlia varje dag, under de allra varmaste dagarna, medan vår och höstväder kräver något mindre bevattning. Dahlia gillar när jorden är fuktig, vilket ställer vissa krav på vår uppmärksamhet gällande bevattning. Hur ofta vi behöver vattna varierar, beroende på klimatet. Eftersom att vattnet högst upp i blomjorden evaporerar snabbare, behöver vi därför vattna oftare under exempelvis sommarmånader med mycket sol – men också beroende på hur närliggade plantor som hindrar vatten från att evaporera.

Lämna en kommentar