Vattna Citronmeliss

Vattna citronmeliss genom ordentligt rotbevattning, exempelvis genom att ställa krukan i vatten tills att jordens högst upp i krukan blir återfuktad. Hur ofta vi behöver vattna varierar – men att vattna var 3e dag är en god riktlinje. Under sommaren kan vi behöva vattna varje dag. Citronmeliss behöver ingen extra näring.

Så gör du för att vattna Citronmeliss:

 1. Omplantera

  Den klassiska svarta plastkrukan har var ett fenomenalt hem för den citronmeliss vi vill ska frodas och växa vidare. Men för att detta ska ske bör vi omplantera den till något lite större, tillsätta ny lycker jord med tillhörande näring. Det är absolut inget måste, men “knackar” du ut plantan och dess jord – så märker du att rötterna utgör en betydande del av innehållet.

 2. Vattna innan torrt

  Vi bör vattna citronmeliss när jorden befinner sig någonstanns mellan torr och snustorr. Jorden får hur som helst torka upp avsevärt innan vi behöver vattna igen. För att avgöra om vi bör vattna eller inte, kan vi pressa lite lätt på jorden. Obs inte för hårt – tänk på de stackars rötterna. Jord med lite spänst behöver i regel inte vattnas, men när den upplevs stum behöver vi vattna. DE

 3. Vattna efter läge / säsong

  Huruvid vi ska vattna efter schema är lätt att avgöra. Det bör vi aldrig göra, eftersom att både klimat och säsong påverkar behövet av vatten avsevärt. Ett limat med mycket sol får vår citronmeliss att genomgå mer fotosyntes, som behöve mer vatten. Medan värme evaporerar vatten mer än kyla. Inte nog med det, så går örterna i “dvala” under vinter – vilket inaktiverar deras rötter i större uttrcäkning. Det i kombination med ofta låg mängd solljus – innebär att behövet för vatten blir avsevärt mycket minre.

 4. Vattna långsamt

  Torr jord behöver mer tid i kontakt med vatten för att kunna absorbera. Det gäller främst planteringsjord som torkat ut ordentligt. Du kanske har märkt att vattan kan rinna på vatten utan att sjunka in? Det är precis samma. En snabb bevattning, även om med mycket vatten, resulterar i att vattna rinenr förbi jorden och ut genom dräneringen. Det sker utan att jorden eller rötterna fått absorbera vattnet. Därför är det rekomenderat att vattna citronmeliss genom att ställa plantan i en balja med vatten. När ytan högst upp är återfuktat så har jrod och rötter fått sitt vatten.

 5. Dränera

  Eftersom att vi vattnar örter, inklusive citronmeliss lite mer sällan, men ordentligt när vi väll vattar – bör vi dränera ordentligt. Anledningen beror på att vi vill undvika att ge örten mer vatten än den, eller jorden vill ha. Det tenderar att bli väldigt fuktigt längst ner i krukorna, och rötter som står i blöt tenderar att ruttna. Det är rekomenderat att ha lekakulor eller stenar längst ner i krukan, och låta vattnet rinna av ordentligt innan vi ställer tillbaka örten.

Vanliga frågor om att vattna Citronmeliss:

Hur ofta behöver man vattna citronmeliss?

Hur ofta man behöver vattna citronmeliss varierar avsevärt på klimat och säsong. Men i regel räcker det att vattna var 3e dag i genomsnitt. Under varmare dagar, med mycket sol och högre temperatur bör vi däremot vattna oftare – ibland varje dag. Det beror på att mer fotosyntes pågår, som krävs för att utveckla örten – men kostar också mer vatten.

När behöver manv attna citronmeliss?

Vi behöver vattna citronmeliss innan jorden hinner bli snustorr genom hela krukan. Så länge det finns vatten kvar längst ner i krukan så klarar sig örten bra. Vi kan pressa lite lätt på jorden förö att bedömma om vi behöver vattna aller ej. Spänstig jord behöver inte vattnas. Vi kan också lyfta på krukan för att känna dess vikt. Torr jord väger knappt någonting alls, speciellt i förhållande till nyvattnad. Ytan högst upp torskar upp snabbast, därför bör vi inte förlita oss på den.

Behöver man vattna citronmeliss med näring?

Örter behöver överlag ingen extra näring eftersom att majoriteten finns i planteringsjorden. Det går givetvis bra att tillsätta näring också. Det resulterar i att plantan växer snabbare – och är speciellt användbar om vi sår örten själva. Tillsott av näring resulterar annars i att örten växer kraftigt, men utan att smaken hänger med. Du får lite vattnigare ört, men mindre smak helt enkelt.

Varför odla egen Citronmeliss?

Läs en samanställning ytterligare studieresultat relaterade till citronmeliss här.

Lämna en kommentar