Vattna Bonsai i Kruka

Vi behöver vattna vår bonsai när jorden torkat ut, vilket sker ganska snabbt. Det enkalste sättet att ta redo på om vår bonsai behöver vatten är genom att press lite lätt på jorden. En spänstig jord är garanterade fuktig – och tillräckligt fuktig längst ner vid rötterna. En stum planteringsjord, som dessutom tappat sin mörkbruna färg är garantera tillräckligt torr för att behöva vattnas.

vattna bonsai

Hur ska man vattna bonsai?

 1. Känn om tort

  Det är ingen idé att vattna bonsai innan jorde börjat torka ut. Det enklaste sättet är att inspektera förskiftningar i jorden. Ljusbrun nyans indikerar torka. Vi kan också trycka lite på planteringsjorden – om vi känner spänst i jorden behöver vi inte riktigt vattna ännu.

 2. Undersök näringsbrist

  Bereoende på vilken fast din bonsai befinner sig i, behöver den lika mycket näring. Vid blomning behöver trädet mer näring (NPK) – för att blomma ut ordentlige. De gröna bladen kan också tappa sin färg, och behöver då också tillskott.

 3. Rotbevattna

  Bonsai vattnas ordentligt, för att blötlägga lla eventuall torra områden i krukan. Torr jord behöver längre tid att absorbera fukt, därför kommer mycket vatten att rinna genom krukan innan allt är återfuktad. Det innebär också att jorden sköljs från diverse salter, men också viktiga mineraler följer med vattna ut genom dräneringshålet.

 4. Dränera

  Ingen växt, specillt inte Bonsai gillar att stå i blöt. Anledningen beror på att rötterna tenderar att ruttna. Planteringsjord som inte dränerats ordentligt efter bevattning stryper växten upptag av mineraler, men också syre. Konsekvenserna är att vår bonsai visar alla täcken på näringsbrist samtidigt och dör.

 5. Ställ tillbaka

  När du gått igenom alla steg, speciellt viktig är dräneringen, så kan du stäla tillbaka din bonsai på sin plats. Du har ni genomgått en korrekt rutin gällande bevattning av de flesta växter, inklusive bonsai!


Relaterad läsning:


Vattna ovanifrån

Denna metod att vattna bonsai går fortast är överlägset. Vattna ovanifrån till att vattnet som lämnar dräneringshålet är klart – istället för grumligt.

Det tar omkring 30 sekunder, efter att vattnet börjar rinna ur dräneringshålet.

Efteråt är det viktig att låta allt överflödigt vatten lämna kruka och planteringsjord för att undvika att vår bonsai står i vatten.

Det kan leda till att rötterna blir angripa eller att de börjar ruttna.

Vattna underifrån

När vi ska vattna vår bonsai underifrån behöver vi – i princip – bara ställa krukan i en balja med vatten och låta rötterna dra åt sig vattnet.

När planteringsjorden högst upp blivit fått en mörkare färg, vet vi med säkerhet att jorden är ordentligt bevattnad.

Det kan ta uppemot 1 timmer eller 2 beroende på hur din bonsai är planterad.

Näring till Bonsai

Ett bonsaiträd är ofta planterade i väldigt luftig jord, med relativt briställ näringsprofil – något vi behöver åtgärda genom att vattna med näring.

Under våren och sommaren, när vår bonsai växer, kan vi tillsätta näring varje vecka i samband med vattning.

Det går utmärkt att tillsätta vanlig NPK näring, men hittar du en renodlad näring for bonasiträd bör du köpa den.

Kväve hjälper bonsaiträd med att utveckla än mer blad, fosfor stärker trädet rotsystem som förbättra förmågan att ta upp näring och Kalium är en nödvändighet när trädet ska utvecklar blommor och frukt likt bilden nedan!

bonsai med blommor

Vattna Bonsai Inomhus

Det är en vanlig missuppfattning att vi ska vattna Bonsai inomhus – eller att hela trädet ska stå inomhus för övrigt.

Denna missuppfattning gynnar dessutom inte trädet – som mår bra av natuliga skiftningar likt en vundpust här och var, solsken, moln, fuktighet efter regna etc.

Skriftningar i klimatet påverkar behövet av vatten, inte nödvändigtvis för att vår bonsai dricker mer, utan för att både vind, temperatur och fuktighet påverkar avaporering av vatten från planteringsjorden.


När ska jag vattna Bonsai?

En Bonsai, förutom att vara den mest ompysslade växten att tillgå, behöver dessutom vattna ofta.

För att ta reda på, om vår bonsai behöver vattnas eller inte – måste vi rikta blicken mot planteringsjorden.

Den är nämnligen full av ledtrådar. Det är dags att vattna trädet innan jorden helt torkat ut.

En ljusare jord indikerar på att planteringsjorden är torr.


Hur ofta behöver man vattna Bonsai?

Vi behöver vattna bonsai relativt ofta – nästa varje dag beroende på klimatet som trädet står i.

Trädet är inte superbra på att bevara vatten, som exemeplvis kakusar, och absorberar därför vatten vid behov.

Under tiden som din Bonsai absorberar – om än långsamt – så hinner mycket vattene evaporera.

Vattna bonsai med näring:

Lämna en kommentar