så vattnar du blommor i kruka, hemma och trädgården

Vattna Blommor

Ibland är det inte enkelt att vattna blommor. Anledningen till varför blommor där kan vara många. För att minska risken finner du hjälpsam information om hur du håller blommor vid liv.

Kan jag vattna blommor med snöre / tråd bortrest på semester?

När vi åker iväg på längre semester kan vi behöva vattna blommmor med ett snöre eller tråd – förslagsvis snöre.

Gör så här: Gräv ner snöret i jorden runt om blomman rötter så gott du kan. Resterande delen av snöret stippar du i ett glas med vatten. Glaset behöver står så nära krukan som möjligt. Vattnet kommer att transporteras igenom snöre (förutsatt att snöret inte är i plast) – och hamna i jorden.

Kan jag vattna blommor med kaffe / kaffesump?

Vattna blommor med kaffe och du garanterar nästan alla blommor en säker död. Använd istället kaffesump som kompost i jorden – det bidrar till en långsam men stabil ökning av kväve i jorden som hjälper blommorna att blomma.

Kaffesump fungerar mindre bra på grönsaker – eftersom att de påverkar ph-värdet som är avgörande i växten förmåga att ta upp näring.

Kan jag vattna blommor med te?

Till skillnad från kaffe, så kan vi vattna blommor med te. Te bidrar tille en surare jord, som passar blommor – men mindre bra för grönsaker.

Rekomenderat är att tillsätta förbrukat te (eller nytt) i jorden som kompost. Te är rikt på kväve, fosfor och kalium som alla spelar en betydande roll för växter. Säljs annars som NPK-näring i affär.

Kan jag vattna blommor med urin / kiss?

Det går utmärkt att vattna blommor med mänskligt urin. Urin innehåller mycket kväve som är helt nödvändigt för god blommning. Se däremot till att späda ut urinet med 10 delar vatten.

En studie gjord i Finland visar tom. att grönsaker som vattnade med utspätt urin producerade 4 gånger mer frukt.

Kan jag vattna blommor och växter med kolsyrat bubbelvatten?

Kolsyrat bubbelvatten är bra för blommor och växter visar en studie gjord av Univeritet i Colorado. Kolsyrat vatten innehåller högre mängd tillgängliga minerler än vanligt kranvatten.

Kolyrat bubbelvatten hade störst effekt under plantorna etaberingsvad, men också vid bloming och utveckling av frukt.

Kan jag vattna blommor och växter med klorerat vatten / poolvatten?

Det är inte rekomenderat att vattna blommor med klorerat vatten. Klorerat vatten spelar en viktig roll i blomman fotosyntext och som skydd mot diverse växsjukdomar.

Däremot innehåller klorerat vatten (exempelvis poolvatten) högre mängder som förgiftar blommor och växter. Vattna hellre med näring / gödsel anpassad för blommor.

Kan jag vattna blommor med diskmedel / såpa?

Vattna blommor med diskmedel eller såpa är ingen bra idé. Däremot behandlas diverse angrepp av exempelvis bladlöss, mjölbugg och vita flygare med spray gjord på vatten, diskmedel och cayennepeppar.

Blomman kommer inte att påverkas förutsatt att vattnet innehåller 1-2% milt diskmedel. Det går också bra att tillsätta chili eller cayennepeppar i

Kan jag vattna blommor med destilerat kranvatten?

Fördelen med att vattna blommor med destilerat kranvatten vatten är att diverse gifter försvinner. Däremot försvinner även mineraler som kalsium och magnesium.

Blommor behöver ett brett spektrum av mineral för att växa – därför bör du tillsätta näring till destilerat vatten för att minimera blommornas risk för näringsbrist. Dessutom är ph-värdet på destilerat vatten omkring 7 – något högre än vad blommor föredrar (3,5- 5).

Kan jag vattna blommor med regnvatten?

Det går utmärkta att vattna blommor med regnvatten. Regnvatten är obehandlat och direkt från naturen – men ändå rätt näringsfattigt. Klorhalten är lägre medan kvävehalten är högre.

Det ger en surare jord – något blommot föredrar. Regnvatten är dessutom mjukare och lättare för blommor att ta upp.

Kan jag vattna blommor med ris – och pastavatten?

Det går utmärkt att vattna blommor med pasta och risvatten. Risvatten innehåller mycket kväve, som hjälper vid blommning. Båda sorterna är rika på stärkelse som innehåller diverse mineraler som blommor och växter gillar.

Vattna däremot inte med saltat vattat, eller när vattnet blivit för grumligt (stärkeserikt). Låt vattet svalna till rums temereatur innan du vattnar din blommor.

Kan jag vattna blommor med kallt vatten?

Vattna blommor (speciellt snittblommor) med ljummet vatten för att inte utsätta blomman för stress genom chock. Blomman kan med tiden gradvis utsättas för kallare vatten – då lever den något längre.

Varmare vatten får blomman att vidga sina celler och därigenom öka förmåga att absorera vattnet – och mineralerna som här där till!


Hur vattnar jag blommor i kruka – inomhus / utomhus?

Vattna blommor i kruka när jorden 2,5 cm under jordnivån är torr . Behovet av vattning varierar givetvis med storleken på krukan – dvs hur mycket vatten den kan hålla.

Blommor i kruka inomhus vattnat i regel varannan eller var tredje dag – eller när jorden blivit torr 2,5 cm ner.

Blommor i kruka utomhus kan behöva vattnas uppemot 2 gånger om dagen vid temperaturer över 29 grader beroende på läge. Vattna alltid jorden, och inte själva blomman.

Kan jag vattna blommor i solen?

Det går utmärkt att vattna blommor i solen. Däremot är blir vattniningen mer effektivt senare på kvällen eller på morgonen. Det beror på att vattna hinner ner till rötterna – utan större risk att avdustna – som annars sker i större utträckning i solen.

Myten om att bevattningn av blommor och växter i direkt solljus ska vara skadligt har visat sig inte stämma. Detta eftersom att vattenkristallen som sades “bränna plantan” med direkt solljus faktiskt hinner avdunsta själva – innan någon skadlig värme skulle uppstå.

Ska jag vattna blommor när det regnar?

Vattna gärna blommor även när det regnar – speciellt blommorna i kruka. Regnvatten kan eepelvis rinna av från blomman och landa utanför krukan – dessutom är det svårt att mäta hur mycket regnvatten som faktiskt landad i blomjorden.

Se därför till att åtminstone känna efter med fingrarna. Regna faller dessutom lätt på jorden, och innebär ingen rotbevattning som många blommor och väster bbehöver.

Kan jag vattna ihjäl blommor?

Det enklaste sättat att vattna ihäl blommor är att sätta blommorna i en kruka utan dränering. Rötterna behöver syre för att utföra sitt upptag av vatten – med mycket vatten i krukan kvävs rötterna och du har ihjäl blomman.

Undvik detta genom att ställa alla blommor i väldränerade krukor, med lucker och näringsrik jord. Vattna till att vattnet rinner igenom dräneringshållet i ca 5 sekunder. Låt sedan vattnet rinna av innan krukan ställas på vat igen.

Hur ofta ska jag vattna blommor?

Det finns ingen regel för hur ofta vi behöver vattna blommor – däremot tenderar blommor inomhus att behöva vattna var tredje dag. Medan blommor utomhus vattna varje dag. Under högsommarvärme upp till 2 gånger om dagen.

Ta reda på om din blomma behöver vattnas genom att känna efter med fingrarna – är jorden torr ca 2, cem ner? Då behöver blomman vattnas!

Hur vattnar jag blommor på balkong?

Blommor som vattnas på balkong kan behöva vattnas väldigt olika. Allt beror på hur pass mycket sol och värme blomman exponeras för – se därför till att lära sig hur mycket varje blomma (per läge) behöver för att blomma.

Vid bakonngräckt kan det både bli oerhört varm under högsommare, men också väldigt blåsigt. Medan balkonggolvet erbjuder mycket svalare temperaturer. Del pga av skygga men också med anledningn av att betong ofta är sval.

Ska jag vattna blommor på kväll, dag eller mitt på dagen?

Det fördel bör blommor vattnas på morgonen alternativt på kvällen. Fördelen med att vattna blommor på kvällen är att vattnet inte avdunstar – däremot kan morgonbevattning hälpa blomman igen högre temeperatur och solljus.

Huruvid du vattnar på morgon eller kväll spelar mindre roll. Det viktigast är att blomman får tillräckligt med vatten, och gärna vattna djupt – så att rötterna får mölighetet att dra åt sig vattnet.

Tänka på när jag blommor på fat

Förutom att blommor som står i krukor med fat ser något mer tilltalanade ut – så skyddar fattet mot direkt vattenläkage. Tänk på att även krukvat läcker eller “svettas”. Speciellt de utan lackad yta och kan orsaka oänskade flckar på expelvis obehandlat träd.

Undvik dessa oänskade fläckar genom att ställa något under fatet. Fat är inte menat att fungera som vattenbehållare – så att du slipper vattna oftare.

Hur vattnar jag blommor med rätt temperatur – varmt / kallt?

I regel bör vi vattna blommor med rumstemurerat vatten inom hus. Däremot skadar en kall bevattning inte blommor som står utomhus under sommarsässong. En svalkande dusch gör blommon gott, speciellt när jorden blir svalare.

Se också till att vattna blomman ofta under högsommavärme (uppemot 2 gånger per dag).

Vattna blommor med vatten från torktumlare

Kan jag vattna blommor automatiskt?

Lämna en kommentar