Vattna Blommor med Isbitar

Vattna Blommor Med isbitar

Det är inte rekoemnderat att vattna blommor med isbitar eftersom att kylan från isbitarna orsakar stress och köldskador – som inte sällan leder till att blommorna inte återhämtar sig. Undvik därför att vattna med isbitar. Vattna hellre med rumstemurerat vatten och i enbart när blomman visar tecken på torka.

Det är flera som undrar om huruvida vi kan vattna blommor med isbitar eller inte – så även jag. Därför undersökte jag sakte lite närmare för att försöka reda ut alltsammans. Att vattna blommor med isbitar tyckte jag till en början lät som en bra idé. Vattnet smälter långsammare, och på så sätt är mer tillgängligt över tid. Något som exemelvis skulle kunna vara hjälpasamt under en kortare semester. Däremot hittade jag flera motargument till att vattna med blommor med isbitar, som jag tänkte presentera lite närmare här:

Isbitar ger blommor stress och köldskador

Fler av våra blommor är ursprungligen från tropiska delar av världen, vissa från Asien. Oavsett din ursprunget på just din blomma – så är oddsen för att denna blomma inte hantera kyla speciellt bra – ganska stor. Jag har åtminstonden inte kommit över en blomma som överlevt, när jag råkat glömma att stänga fönstret över natten.

Även om rötterna inte har några blad att tappa, när blomman utsätts för kyla, så betyder inte detta att blomman trivs. I allra värsta fall kan vatten från isbitar orsaka sköldskador – men för att dett ska ske behövs många isbitar. Däremot kan vår blommor reagera negativt och visa symptom på missnöjde – inte pågrund av köldskador – utan istället pga av stress. Det är nämnligen inte bara vi människor som får ett stresspåslag när vi tar en kall dusch. Växter upplever också stress, men nästintill alltid relaterat till klimat – och inte därför att boräntan riskerar att sticka iväg.

Isbitar riskerar att ge blommor för mycket vatten

Det tycks också vara en missuppfattning att isbitar gör bevattning lättare – och mer eller mindre fungerar som ett självbevattningssystem. Anlednignen till varför detta är missvisande är för att isbitar smälter oavsett om vår blommor behöver vatten eller inte. Det innebär att vår blommor kan få för mycket vatten när vi vattnar med isbitar – eftersom att vi troligen missar att isbitar kan övervattna. Övervattning med isbitar sker mycket enklare bland blommor planterade i jord med perlit och fiber, eftersom att dessa tillskott absorberar enorma mängder iskall vatten – som får rötterna att frysa, men också att ruttna.

Isbitar och isbitar går inte ihop – alls!

Det förekommer även viss klarhet kring hur bevattningn med isbitar ska gå til – för att “göra rätt” även fast det är helt fel från början. Det är inte en bra idé att vattna med isbitar – och en ännu samre idé att lägga isbiten på själva bladen eller på kronan. Det leder till att vår blommor dör.

Lämna en kommentar