Vattna Basilika i Kruka

Så vattnar du basilika: Vattna din basilika i kruka med god dränering varannan dag, undvik att basilikan står i vatten. Jorden ska vara fuktig och vattnet rumstempurerat. Vattna jorden och inte blad på din basilika, eftersom att basilika lätt angrips av svamp.

vattna basilika i kruka

Så vattnar du basilika i 4 enkla steg:

 1. Vattna basilika i kruka med dränering.

  Det är inte rekomenderat att låta basilika stå i vatten, eftersom att rötterna kan börja ruttna, samt att fördelningen av vattnet blir ojämn genom jorden.

 2. Vattna jämt.

  Basilika, lika andra örter, har känsliga rötter som alla behöver vattnas regelbundet. En torr jord behöver längre tid att återfukta sig.

 3. Vattna varannan dag

  Hur mycket vi behöver vattna beror på läge och krukans storlek. Ett soligt läge (ett måste för bailika) behöver givetvis vattnas oftare. Basilika i något större kruka (inte överdrivet) kan bevara fukt längre och behöva vattnas mindre ofta.

 4. Vattna långsamt.

  För att hela planteringsjorden ska bli fuktig, och optimal för rötterna behöver vi vattna långsamt. Vattnar vi för snabbt rinner vattnet förbi jorden och ut genom dräneringshålet.


Näring i Basilika per 28 gram

Näringsvärdet är procentuell del av rekomenderat dagligt intag enligt regelverket i USA. Näringsvärdet i Basilika skiljer sig åt, men tenderar att ha samma profil. Skillnanden uppstår baserat på tillgänglig näringen i planteringsjorden.

 • Vitamin A: 30%
 • Vitamin C: 8%
 • Vitamin E: 15%
 • Vitamin K: 148%
 • Thiamin: 1%
 • Riboflavin: 1%
 • Niacin: 1%
 • Vitamin B6: 2%
 • Folat: 5%
 • Pantotensyra: 1%

Här hittade jag infomration om näring i Basilika.

Odla Basilika

Sumemring av video i 7 punkter:

 1. Basilika är inte lika kräsen som vissa andra örter, och kan med fördel planteras direkt där den skördas – dvs utan förkultivering – förutsatt att risken för frost är över.
 2. Basilika ortentligt med solljus – gärn +6 timmar om dagen – som vårt svenska klimat under våren sällan erbjuder. Förkultivera därför gärna i växthus.
 3. Vattna ofta och mycket. Basilika gillar inte perioder av torka och gulnar och skrumpnar snabbt.
 4. Se till att vattna i ört och grönsaksjord – gärna berikad med kväve.
 5. Basilika kan användas som ett försvar mot skadedjur – förmodligen pågrund av dessa eteriska oljor som inte anskräcker angrepp.
 6. Skörta ofta. Det går utmärkt att så basilika tätt, eftersom att sticklingarna lätt kan omplanteras när allt börjar gro. Dessutom fördröjer basilikan blommning som minskar örtens smak.
 7. När basilikan blommar – låt den blomma. Blommingen är svårt att hindra när den börjat. Även om basilikan förlorar sin smak, så lockar den till sig insekter för pollinering!

Varför Odla egen basilika

Basilika har visat sig ha antiinflamatoriska egenskaper – och innehåller ett brett utbut av eteriska oljor som innehåller flavnoider och antocyaniner.

Basilika har också visat minska effekten av fria radikaler – som är kopplade till åldrande – främst i levern, hjärnan och hjärtat.

En studie gjord av Journal of Advanced Pharmacy Education & Research visar att basilika generllt sett har högre mängd antioxidander än andra jämförbara växter.

Ytterligare en anlendning att äta basilia är örtens antibakterialla egenskaper – som tros vara kopplade till örtens eteriska oljor.

Läs hela samanställningen om varför vi bör äta basilika här.

Lämna en kommentar