Vattna potatis i Hink

Vattna potatis i hink genom sk. rotbevattning, dvs att vattnet når hela vägen ner till potatisen. Hur ofta och mycket varier beroende på hur djupt potatisen är sådd, men givetvis också klimatet.

vattna potatis i hink

Att tänka på innan du ska vattna potatis i hink:

  1. Har du rätt hink?

    En hink bör inte vara i svart färg eftersom att dessa bli för varma under sommarmånaderna. Värmen gör att potatisen behöver flyttas in i skuggan – när den egentligen bör står ute i solen.

  2. Har du rätt planteringsjord?

    Potatisen är inte kräsen när det kommer till näring, däremot kan lerig eller sandig gjord försvåra bevattning.

  3. Vattna efter behov – inte schema!

    Beroende på var du placerar din hink med potatis, så varierar behovet av bevattning. Till en början är det bättra att känna efter, än att följa ett bevattningschema.

Det innebär att potatis vattnas sällan, men mycket, istället för ofta och lite – eftersoma att vattnet i den senare metoden riskerar att evaporera innan det nåt potatisen.

Vi behöver vattna potatis i hink olika mycket beroende på plantans miljö – står den utomhus eller inomhus, hur mycket solljus träffar plantan, hur varm blir hinken och vilken jord står potatisen i?

så växer potatis i hink när vi vattnar

Vattna potatis inomhus

Potatis som odlas i hink inomhus står i en betydligt mer “kontrollerad” miljö än utomhus. Det innebär att schemat för när vi bör vattna potatis i hink – är mer förutsägbart. I regel bör vi vattna potatis i hink inomhus var 4-5:e dag.

Hur ofta ska man vattna potatis i hink?

Potatis är en tacksam planta att vattna – förutsatt att den planterats korrekt. Potatis i hink ska inte behöva vattnas oftare än 1, max 2 gånger i veckan.

Anledningar till varför vi ibland behöver vattna oftare eller mer sällan har troligen med jord, eller solljus att göra. Vad som påverkan hur frekvent vi vattnar kan du läsa om längre ner under relaterat till platnteringsjord.

Hur mycket ska man vattna potatis i hink?

Potatis i hink behöver i regel vatten motsvarande 10 cm nederbörd per vecka. Men att vattna när planteringsjorden är torr går före eventuellt bevattningschema.

Hur mycket vi behöver vattna för att bibehålla tillräcklig fuktighetnivå i jorden påverkas av planteringsjorden och temperatur. Men också storlek på hinken som påverkar hur myket vatten som rymt i planteringsjorden.

Ska man vattna potatis i hink med näring?

Potatis behöver inte speciellt mycket extra näring, men ett tillskott av kväve, fosfor och kalium är rekomenderat – speciellt i början. Denna näringsbladning kallas också för NPK och finns tillgänglig i diverse trädgårdbutiker.

Vi behöver inte vattna potatis med näring hela tiden. Tillsätt näring i början och i mitten av säsongen. Det tillgodoser potatisen med näring.

I de fall då hinken står utomhus rekomenderar att tillsätta kogödsel i jorden – istället för fördigblandad näring. Du vill inte gödsla jorden om du planterar potatis inomhus pga av lukten!

Rätt Jord för potatis I hink

Potatis behöver lucker och värdränerad för att gro. Potatis är inte speciellt kräsen när det kommer till näring – men att använda något form av tillskott är rekomenderat 1-2 gång per år.

Torr jord

Om vi behöver vattna jorden i hinken oftare, beror det troligen på en hög mängd sand i planteringsjorden. Sandigare jord dräneras för snabbt, och innebär att vi kommer behöva vattna oftare.

Lerig jord

Om vi behöver vattna mer sällan så har vi troligen planterat potatisen i lerig jord. Lerig jord tenderar att suga åt sig mycket vatten – som för oss – gör bättre i potatisen händer.


Hink för Potatisodling

Svart hink i Plast

Potatis föredrar något svalare temperaturer för att växa, omkring strax över 16 grader – gärna med soligt läge. Den kompinatinen är knepig att få till, åtminstonden i hint med svart plast.

rätt hink för potatis

Anledningen till varför svart hint inte är rekomendrat för potatis är; därför att vi måste välja mellan solig läge, eller sval tempereatur.

Varför? Hinken som potatisen växer i blir varm när solen träffar den – vi pratar närmare 30 grader. Under soltimmarna behöver vi alltså flytta in hinken med potatis, när den egentligen borde stå ute.

Planteringsjorden i hink med potatis kommer dessutom att torka ut innan du hinner torka värdigt. Tanken är att vi ska behöver vattna potatis i hink var 3-4 dag – inte mer.

Hink med dränering

Planteringsjorden ska vara fuktig rakt igenom, utan vattensamling längst ner. Därför bör använda oss av en hink med dränering.

Lerkruka istället för hink

Rent materialmässigt är lerkrukor att föredra när det kommer till all form av odling – just med tanke på vad jag nämnt tidigare angående värme.

Det finns flera anledningar till varför lerkurkor är att föredra; materialet andas, det är organiskt och blir snyggare mer åren. Däremot kan de vara svåra att odla potatis i.

Återanvänd hink

Det är självklart att vattna potatis i en hink som äter återanvänd – däremot finns vissa risker beroende på vad hinken avnänds till tidigare.

Jag skulle avråda all använding av hinkar som används för bevaring av kemikalier – lika målarfärg, spackel etc. Givetvis kan ska vi – hur som helst – tvätta hinken vi använder, men vi kan inte göra något åt materialet hinken är gjort utav. Är det lämligt för matförvaraing?

Använd istället en hink som används för förvaring av mat – då ökar åtminstonde oddsen för att hinken är mindre skadlig för jord och din potatis.

Lämna en kommentar